Megölték a börtönben John Geoghan, korábbi bostoni lelkészt, aki egyik kulcsszereplője volt a 2002 elején az Egyesült Államokban elindult pedofil botrányok sorozatának. Geoghant egy tízéves kisfiú zaklatásáért tavaly februárban tízéves börtönbüntetésre ítélték.

A bostoni WBZ rádió közlése szerint Geoghan, aki egy Massachusetts állambeli börtönben raboskodott, egy szombati börtönbeli verekedésben olyan súlyosan megsebesült, hogy néhány órán belül belehalt sérüléseibe - írja a Reuters.

Geoghan halála épp azután történt, hogy a katolikus egyház 65 millió dollárt ajánlott föl annak a több száz szexuálisan zaklatott fiatal fiúnak és lánynak, akik keresetet nyújtottak be a bostoni katolikus érsekség ellen.

Mitchell Garabedian, Geoghan több áldozatának ügyvédje közölte, hogy meglepte és megrázta a halálhír. Hangsúlyozta, hogy ügyfelei nem kívánták Geoghan halálát, hanem azt szerették volna, ha a bűnös pap letölti a rá rótt büntetést.

Geoghan a bostoni katolikus egyházmegyében teljesített harminc éven át papi szolgálatot, és ez idő alatt több mint 130 gyermeket molesztált. Közben kiderült, hogy az egyházmegye vezetője, a tisztségéről tavaly decemberben lemondott Bernard Law bíboros tudott a pap cselekedeteiről, de nem tett feljelentést a bűncselekmények miatt, hanem csendben igyekezett "rendezni" a panaszokat úgy, hogy egyik parókiáról a másikra helyezte át a fiatal fiúk iránt érzett szexuális vonzalmain uralkodni képtelen Geoghant.

Bírósági dokumentumok tanúsága szerint a bostoni katolikus egyházmegye az elmúlt 10 évben legalább 70 papja esetében rendezte csendben a fajtalankodással kapcsolatos vádakat.