Pokolgép robbant a síiták iraki központjában

Három ember meghalt, kilenc megsérült abban a robbantásban, ami az iraki síiták szent városában, Nedzsefben történt vasárnap délután. A merénylet célpontja egy síita vallási vezető volt.

Robbanás történt Nedzsefben, az iraki síiták szellemi központjában - három ember életét vesztette, kilencen megsérültek. A detonáció a város legnagyobb mecsete, az Imam al-Ali mecset közelében történt vasárnap délután.

A bombát valószínűleg Mohamed Szaid al-Hakimnak, egy vezető síita klerikusnak szánták. Al-Hakim kisebb sérüléseket szenvedett a nyakán - jelentette a BBC Online. A benzines kannába rejtett pokolgép akkor lépett működésbe, amikor al-Hakim déli imájáról tért vissza irodájába.

Egy síita tisztviselő szerint a robbantás mögött a Huszein-rezsim volt tagjai állhatnak, akik háborút szeretnének kirpbbantani a síiták és szunniták - az iszlám két irányzata - között.

Al-Hakim a közé a három síita vezető közé tartozott, akit nem sokkal Szaddám Huszein bukása után halálosan megfenyegetett a vallás egyik rivális vezetője.