Kettő, más jelentések szerint négy nagy erejű robbanás rázta meg hétfőn India kereskedelmi és pénzügyi központját. A Bombay több városrészében történt detonációknak legalább negyvennégy halálos áldozata van, több mint százan pedig megsérültek. A helyi hatóságok egy pakisztáni eredetű szélsőséges iszlám szervezetet gyanúsítanak a merénylet elkövetésével.

Legalább 44 ember vesztette életét, és több mint 120-an megsérültek azokban a robbanásokban, amelyek hétfőn rázták meg Bombayt, India pénzügyi és kereskedelmi központját.

Az egyik robbanás egy autóparkolóban történt a város déli részében az India Kapuja emlékmű közelében, legalább egy másik detonáció pedig Bombay központjában, a Mumba Devi templom közelében.

India Maharastra tagállamának belügyminisztere szerint mindkét robbanást parkoló taxik hátsó ülésén elhelyezett pokolgép okozta.

Egyes jelentések egy harmadik és egy negyedik robbanásról is beszámoltak, az egyik a Marine Lines városrészben, a másik pedig szintén a Mumba Devi templom közelében történt. Az egyik detonáció ereje több embert a tengerbe sodort, az India Kapuja közelében történt robbanás pedig számos autót rongált meg.

A BBC által idézett egyik szemtanú szerint az emlékmű közelében történt detonáció megrázta az irodaépületet is, ahol dolgoztak, és amikor kifutottak az utcára, látták a tömeget az emlékmű közelében és emberi testrészeket a kövezeten, mielőtt a rendőrök odébb terelték őket.

A rendőrség szerint a merényletért a pakisztáni Lashkar-e-Toiba iszlám fegyveres szervezet a felelős. Ezt a társaságot gyanúsítják a 2001 decemberi indiai parlament elleni fegyveres támadással is, amikor 15 ember vesztette életét - köztük két merénylő.

Bombayben legutóbb júliusban történt robbantásos merénylet, akkor egy buszt robbantottak fel ismeretlenek, három embert megölve. A bombayi merényleteket általában az ajodhjai szent hely körüli viták számlájára írják, amelyet a hinduk és a muzulmánok egyaránt tisztelnek, ám nem tudnak megegyezni arról, hogy melyik vallás építsen templomot a hely fölé. A korábban ott állt mecsetet hindu szélsőségesek 1992-ben lerombolták.