Az Egyesült Államok kedden elítélte Jasszer Arafat palesztin elnök azon döntését, amellyel Dzsibríl Radzsúbot nevezte ki biztonsági tanácsadójává.

A Fehér Ház szóvivője úgy értékelte, hogy a palesztin elnök ezzel a döntésével aláássa a terrorizmus elleni harcot, továbbá azokat az erőfeszítéseket, amelyek az önálló palesztin állam megalakítását, illetve Izrael és a palesztinok békés együttélését szolgálják.

Claire Buchan annak a nézetnek adott hangot, hogy Arafat kinevezése gyengíti Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnököt, akinek személyében az elmúlt napokban kiéleződött feszültség ellenére Washington még mindig garanciát lát az útiterv néven ismert közel-keleti békekezdeményezésben foglaltak megvalósítására.

A szóvivő kijelentette: az Egyesült Államok azon a véleményen van, hogy a palesztin biztonsági szolgálatokat Mahmúd Abbásznak, illetve fő bizalmasának, Mohamed Dahlán államminiszternek kell ellenőriznie, nem pedig Dzsibríl Radzsúbnak, ami Jasszer Arafat egyértelmű szándéka.

A Fehér Ház képviselője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a döntés nehezítheti a szélsőséges palesztin csoportok elleni harcot, amit az amerikai kormány kulcsfontosságúnak tekint az útiterv megvalósítása szempontjából.

A Bush-kormányzat érezhetően aggódik a közel-keleti helyzet kiéleződése miatt. A kormány magas rangú képviselői, legutóbb Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója arra szólították fel a Mahmúd Abbász vezette palesztin kormányt, hogy tegyen meg mindent a szélsőséges palesztin csoportok lefegyverzésére, illetve felszámolására.

Az útiterv egyik legfőbb szorgalmazójának számító Egyesült Államok élesen elítélte a múlt heti jeruzsálemi merényletet, és a palesztin terrorszervezeteket tette felelőssé a békekezdeményezés akadályozásáért. Az izraeli válaszlépéseket ugyanakkor Washingtonban mindeddig nem kommentálták.