Hajvágás és Korán-versek várnak a maláj punkokra

Punkok ellen indított kampányt Malajzia Kelantan tartományának iszlám kormányzata. Az iszlámellenesnek nyilvánított, kakastaréj-frizurát és szakadt ruhát viselő helyi tizenévesek ellen hajnyírógépekkel és Korán-idézetekkel lépnek fel a tartományi főváros iszlám bizottságának munkatársai.

Hatósági intézkedésekkel lépnek fel Malajzia Kelantan tartományának fővárosában a punk stílusban öltözködő fiatalok ellen. Legutóbb egy 17 éves fiút - példát statuálva - őrizetbe vettek, mert túlságosan punkosnak ítélték kinézetét. A vörösre festett kakastaréj-frizurát - amit helyben úgy hívnak, trójai frizura - és szakadt ruhát viselő fiatalt megleckéztették a hatóságok. Előbb verseket olvastak fel neki a Koránból, és felszólították, hagyjon fel egészségtelen életmódjával, majd kopaszra borotválták a fejét, és hazaküldték - jelentette a BBC.

Az iszlám bizottságot nem hatották meg a maláj punkok hazafias érzelmei sem, és nem engedélyezték, hogy az ország augusztus 31-re eső függetlenségi napján külön csoportos megemlékezést tartsanak.

A zömében iszlámhívők lakta tartomány vezető politikai ereje az országos szintű politikában ellenzékben lévő Iszlamista Párt (PAS). A tartományi elnök szóvivője szerint nincsenek minden nyugati stílus ellen, ám igyekeznek megelőzni, hogy a különböző stílust követő csoportok között rivalizálás alakuljon ki.

A központi kormányzat ugyanakkor számos alkalommal kritizálta már a helyi közigazgatást amiatt, hogy törvények útján próbálja erkölcsösebb életre szoktatni a lakosságot. Jellemző példa az északon fekvő Ipoh városa, ahol a helyi vezetőkkel közölték, túllépték a törvényi határokat, mikor megpróbáltak pénzbüntetést bevezetni azok ellen a párok ellen, akik nyilvános helyen megfogták egymás kezét.

Két éve - még a punkok előtt - a feketemetálosoknak gyűlt meg a bajuk az önkormányzati tisztviselőkkel. Akkor viszont a központi kormányzat is támogatta a helyi hatóságokat, abban, hogy a sátánizmussal, állatok feláldozásával és a Korán megbecstelenítésével vádolt rockereket kábítószerfüggőknek szánt gyógyszerekkel kezeljék, az ország északi részén fekvő Kedah tartományban.

Mindkét tartományt főleg konzervatív falusi népesség lakja, zömük muzulmán vallású. A BBC tudósítója szerint a nyugati divatot követőknek nem csak vallási érzékenységgel, hanem a térség kisvárosi mentalitásával is szembesülniük kell. A nagyvárosokban - például Kuala Lumpurban - sokkal könnyebben kifejezhetik önmagukat a fiatalok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK