Érkezhetnek al-Hillába a magyarok

Al-Hillában minden készen áll a magyar főegység fogadására - jelentette ki a Nemzetközi Haderő babiloni támaszpontján Kiss Dezső őrnagy, a magyar kontingens sajtótisztje. A támaszponton még nem teljes a mongol és a Fülöp-szigeteki egységek száma.

A Csongrádi Imre őrnagy vezette al-hillai előkészítő egység befejezte az elhelyezési körletek kialakítását, a magyar törzsi irányításnak, és a logisztikai központnak helyt adó irodák kialakítását és határidőre elkészül az egység telephelye is. Továbbra sem teljes azonban az al-hillai bázis létszáma.

Értesülések szerint még nem érkezett meg a nemzetközi tábor őrzési feladatait ellátó mongol alakulat, és nem teljes a Fülöp-szigeteki egység létszáma sem. A magyar kontingens kiérkezésével kapcsolatos sajtóértesüléseket, és azt az információt, miszerint a napokban már egy kisebb létszámú magyar csoport a táborba érkezett, Kiss őrnagy nem kívánta kommentálni.

"Legutóbbi információim szerint a főegység katonái és technikai felszerelésük a hét végéig megérkezhet az al-hillai táborba, de a főegység kiérkezésének pontos időpontját biztonsági okokból nem közölhetjük" - mondta a szóvivő.

Kiss Dezső őrnagy a közép-iraki régió lengyel parancsnokság alá kerülésével kapcsolatban kijelentette: a babiloni bázison folyamatos az irányítás átadása-átvétele és legkésőbb jövő hét végéig a lengyel egységek át is veszik a régió irányítását.

A jövő héten esedékes parancsnoki átadás-átvétel előkészületei már gőzerővel folynak a történelmi iraki városban - jelentette Peremiczky Attila újságíró. Úgy tudni, a ceremóniára Irakba érkezik a lengyel, az ukrán és a spanyol védelmi miniszter, és jövő hétre tervezett iraki útján Babilonba látogat Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, hogy a helyszínen mondjon köszönetet az Irak területére elsőként behatoló és szeptember 15-éig az Egyesült Államokba végleg visszatérő tengerészgyalogos egységek katonáinak.