Macedónia: albán fegyveresek rendőröket ejtettek túszul

Túszul ejtettek macedóniai albán fegyveresek két rendőrt a balkáni ország északnyugati részén fekvő Lipkovo térségében, és egy pokolgépes merénylet miatt börtönben ülő társuk szabadlábra helyezését szabták feltételül a rendőrök szabadságának visszaadásához.

Szkopjei rendőrségi forrásokból úgy tájékoztatták szerdán a német dpa hírügynökséget, hogy a hatóságok őrizetbe veszik Avdil Jakupi helyi albán vezetőt, ha a túszejtők estig nem engedik szabadon a két rendőrt.

1991-ben polgárháborús méreteket öltő fegyveres harc bontakozott ki az ország lakosságának egyharmadát kitevő albánok fegyveres csoportjai és a macedón állam fegyveres erői között a túlnyomórészt albánok lakta északnyugati országrészben, főleg az ország második legnagyobb városa, Tetovo környékén.

A nemzetközi közösség közvetítésével sikerült véget vetni a fegyveres harcoknak, és a megbékélési egyezség értelmében az albán kisebbség a korábbiaknál több politikai jogot kapott. A rendezés ellenére még mindig meglehetősen feszült a helyzet a balkáni országban, s nem ritkák az etnikai indítékú erőszakcselekmények.