Macedónia: kiszabadították a túszul vett rendőröket

A macedón rendőrség szerda este kiszabadította azt a két rendőrt, akit albán fegyveresek túszul ejtettek a nap folyamán az északnyugati országrészben lévő Lipkovónál. A túszejtők egy pokolgépes merénylet miatt bebörtönzött társuk szabadon bocsátását akarták kicsikarni az akcióval.

Szkopjei rendőrségi forrásokból úgy tájékoztatták szerdán a német dpa hírügynökséget, hogy a hatóságok őrizetbe veszik Avdil Jakupi helyi albán vezetőt, ha a túszejtők estig nem engedik szabadon a két rendőrt. 2001-ben polgárháborús méreteket öltő fegyveres harc bontakozott ki az ország lakosságának egyharmadát kitevő albánok fegyveres csoportjai és a macedón állam fegyveres erői között a túlnyomórészt albánok lakta északnyugati országrészben, főleg az ország második legnagyobb városa, Tetovo környékén.

A nemzetközi közösség közvetítésével sikerült véget vetni a fegyveres harcoknak, és a megbékélési egyezség értelmében az albán kisebbség a korábbiaknál több politikai jogot kapott. A rendezés ellenére még mindig meglehetősen feszült a helyzet a balkáni országban, s nem ritkák az etnikai indítékú erőszakcselekmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKK