Az olaszok még idén aláírnák az EU-alkotmányt

Az olasz kormány bízik abban, hogy az elnökségének idején elfogadják a tagállamok az Európai Unió alkotmányát - közölte Giovan Battista Verderame, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete csütörtökön Orosházán újságírókkal.

Az Ifjúság és az Európai Unió című szemináriumot megelőző sajtótájékoztatón a diplomata elmondta, hogy szeptemberben Rómában megkezdődik az a kormányközi konferenciasorozat, amelynek feladata a tagállamok közötti kompromisszum megteremtése és az új alkotmány elfogadása.

Az unió irányító testületének szerkezetéről szólva a nagykövet kijelentette: ha minden tagállam egy-egy képviselőt delegálna a brüsszeli bizottságba, akkor annak munkája rendkívül nehézkessé válna.

A körvonalazódó kompromisszum szerint az új bizottságban egyes tagok teljes, mások pedig részleges szavazati joggal fognak rendelkezni, ugyanakkor életbe lép egy olyan rotációs rendszer is, amely biztosítani fogja a tagállamok közötti egyenlőséget - tette hozzá.

Az athéni csúcstalálkozón felvetett magyar javaslatról szólva, miszerint az unió alkotmányába bekerülne a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelméről szóló klauzula, a nagykövet elmondta: országa koordinatív szerepet kíván játszani a kezdeményezéssel kapcsolatban, és bízik abban, hogy a kormányközi konferencián a tagállamok kompromisszumra jutnak egymással, s így teljesülhet a magyar kérés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK