Bemutatták az ukrán Vadkant

A modern hadviselés követelményeinek megfelelő ukrán fejlesztésű, Vepr (Vadkan) elnevezésű géppisztolyt bemutatták csütörtökön Kijevben.

A Vadkan névre keresztelt géppisztolyt az ukrán fegyveres testületek megrendelésére készítette el az Ukrán Nemzeti Világűrügynökség finommechanikai gépgyárának tudományos központja.

Mint Olekszandr Szeljukov, a központ igazgatója az Unian hírügynökség székházában megtartott bemutatón elmondta: a géppisztoly tervezésénél abból indultak ki, hogy korunkban megváltoztak a hadviselés formái, a nagyszabású katonai konfliktusokat helyi háborúk és a terrorizmus váltotta fel, s az új körülmények új típusú fegyvereket igényelnek.

Mivel a harci cselekmények újabban gyakran utcákon, irodaépületekben és lakásokban folynak, fontos szerep hárul az olyan kézi lőfegyverekre, amelyek "mokányak", könnyűek, és egyszerű a használatuk. Ezeknek a feltételeknek felel meg az új ukrán géppisztoly - tette hozzá.

A tervezők az ukrán kézifegyver kifejlesztésénél a világszerte ismert Kalasnyikov-géppisztolyt (AK) vették alapul, ám szovjet-orosz társánál a Vepr 200 grammal könnyebb, negyedével rövidebb, találati pontossága pedig kétszer nagyobb. Kalibere megegyezik az AK-74-ével.

A 702 mm hosszú fegyver tömege a 30 töltényre tervezett üres tárral 3,45 kilogramm. A géppisztolyt, amelynek kifejlesztése 100 ezer dollárba került, úgy szerkesztették meg a tervezők, hogy azt - az AK-tól eltérően - a balkezesek is könnyen használhassák.

Sorozatgyártása szakértők szerint félmillió dollárba kerül majd. Az ukrán védelmi minisztérium 2010-ig több tízezer "Vadkant" készül legyártatni.