Hanyagság okozta a tengeralattjáró tragédiáját

A legénység kilenc tagja életét vesztette szombaton, amikor elsüllyedt egy üzemen kívüli atom-tengeralattjáró a Barents-tengeren. Az orosz haditengerészet főparancsnoka szerint az utasításokat hanyag, nemtörődöm módon hajtotta végre a vontatást irányító tiszt és a flotta parancsnoksága.

Elmerült egy orosz atommeghajtású tengeralattjáró a viharos Barents-tengeren szombaton, helyi idő szerint 4 órakor. Az atom-tengeralattjáró tízfős legénysége közül csak egy ember élte túl a szombaton történt tragédiát. A holttestek közül eddig kettőt találtak meg. A 40 éves tengeralattjáró katasztrófáját feltehetőleg a tengeren dúló vihar okozta.

A K-159 típusú tengeralattjárót 1989-ben vonták ki a forgalomból és balesetekor éppen az északi flotta egyik kikötőjébe tartott, hogy ott szétszedjék. Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki jelenleg Olaszországban tartózkodik, bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a baleset körülményeinek kivizsgálására.

Vlagyimir Kurojedov, az orosz haditengerészet főparancsnoka szerint az utasításokat hanyag, nemtörődöm módon hajtotta végre a vontatást irányító tiszt és a flotta parancsnoksága. "Elsősorban könnyelműség vezetett a tengeralattjáró szombati tragédiájához" - mondta Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, aki hozzátette: a tragédia "századik, kétszázadik alkalommal" bizonyította: az előírásokat, utasításokat 100 százalékosan be kell tartani.

Három évvel ezelőtt, 2000 augusztusában történt az orosz történelem egyik legsúlyosabb hajószerencsétlensége. Szintén a Barents-tengeren, fedélzetén 118 emberrel elsüllyedt a Kurszk nukleáris tengeralattjáró. A Kurszk balesetének okai komoly vitát váltottak ki az orosz közvéleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK