Líbia ismét terrorizmusért kárpótol

Líbia kárpótlást fizetne egy 1989-ben felrobbantott francia utasszállító repülőgép áldozatainak. Moamer Kadhafi líbiai vezető kijelentette, országa ily módon kíván közeledni a nyugathoz. A kártérítés összege több milliárd dollár is lehet. A kártérítési megegyezés sokban hasonlít a lockerbie-i géprobbantás áldozatainak hozzátartozóival kötött alkuhoz. Cserébe Kadhafi az országa ellen foganatosított ENSZ-szankciók feloldását kéri.

Líbia kárpótlást fizet azon francia állampolgárok hozzátartozóinak, akik a francia UTA légitársaság egyik járata elleni terrortámadásban vesztették életüket, 1989-ben. A repülőgépet Niger fölött felrobbantó líbiai terroristák százhetven embert öltek meg a merénylettel.

 

Kadhafi líbiai vezető most bejelentette, országa megegyezett az áldozatok hozzátartozóival, és kész kártérítést fizetni nekik. A francia külügyminisztériumban azt közölték, igen közel állnak a megegyezéshez, de még semmi sem dőlt el - tudósít a BBC News.

 

A Moamer Kadhafi által ajánlott alku nagyban hasonlít a lockerbie-i merényletben elhunytak hozzátartozóinak kifizetett kárpótláshoz. A francia kormány kijelentette, az UTA járatán elhunytak hozzátartozói nem kaphatnak kevesebb kártérítést, mint amit Líbia a skóciai Lockerbie felett felrobbantott PanAm-járat áldozatai családjainak fizetett. Ennek megfelelően szakértők 2,7 milliárd dollár körüli kártérítést emlegetnek, ezt osztják majd szét a 170 utas családja között.

 

"A becsületünk a fontos, a pénz nem számít"- jelentette ki az ügy kapcsán Kadhafi a CNN hírtelevíziónak. A kártérítés kifizetésével a líbiai vezető azt szeretné elérni, hogy szüntessék meg az országa ellen a terrorizmus támogatása miatt bevezetett ENSZ-szankciókat. Politikai elemzők úgy gondolják, Líbia a kártérítésekkel egyszerűen megvásárolja az országot sújtó szankciók feloldását. Az Egyesült Államok még nem jelezte, hogy Líbia lekerült volna a terrorizmust támogató országok listájáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK