Szabadka városa hétfőn díszpolgári címet adományozott Lévai Szilveszter neves dalszerzőnek, számos világsláger komponistájának. A díszpolgári cím és a városi díjak átadására hagyományosan a város napján, szeptember 1-jén került sor Szabadka szecessziós városházának dísztermében.

A város napja alkalmából rendezett ünnepségen a városi képviselő-testület tagjain kívül jelen volt számos szerbiai és külföldi vendég, illetve diplomata. Szabadka díszpolgára lett a város szülöttje, Lévai Szilveszter, aki a Flashdance című világhírű zenés film betétdalának szerzőjeként tett szert világhírnévre. Nem kevésbé ismert Fly, Robin, fly című világslágere, amelynek zenéjét és szövegét is egyaránt ő írta, s amelyért kiérdemelte a Grammy-díjat.

Elizabeth, illetve Mozart című musicaljét játszották a világ számos színpadán. Lévai a hatvanas évek végén, még kamaszként hagyta el Szabadkát. Több mint egy évtizeden át Hollywoodban dolgozott, számos ismert filmnek szerezte a zenéjét. Jelenleg Németországban él, de továbbra is "bedolgozik" amerikai filmrendezőknek.

Lévai Szilveszter mellett Stipan Jaramazovic, a tamburazene ismert szaktekintélye is Szabadka díszpolgára lett. Jaramazovic 1976-ben alapította a városi tamburazenekart, amely számos nemzetközi díjjal és kitüntetéssel dicsekedhet. Az együttese ismert volt szerte az egykori Jugoszláviában, számos országban, így Magyarországon is vendégszerepelt. Hétfőn a város képviselő-testülete kiosztotta a Pro Urbe-díjakat is. A rangos városi kitüntetést az idén Bogdan Chulibrk urológus, Kalmár Ferenc festőművész, Siflis Zoltán filmrendező, a Zvonik nevű, havonként megjelenő katolikus folyóirat és Nasa Radost nevű oktatási intézmény kapta.