Receptre lehet marihuánát kapni Hollandiában

Hollandiában hétfőtől patikákban, gyógyászati célból árulnak marihuánát. A holland Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a HIV-fertőzöttek és a szklerózis multiplexben szenvedő, valamint rákos betegek vásárolhatnak majd receptre a lágy drogból készült fájdalomcsillapítókból. Elképzelhető, hogy a holland kormány lépése változásokat idéz elő a marihuána orvosi célú felhasználásának nemzetközi megítélésében.

Hollandia a világ első országa, ahol receptre kapható a kannabisz. A holland Egészségügyi Minisztérium azért szánta rá magát a lépésre, mert a marihuánából készült fájdalomcsillapító bizonyos betegségek esetén hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos fájdalomcsillapítóknál.

 

A holland orvosok mostantól a HIV-pozitív, a rákos, valamint a szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek írhatják föl a kannabiszból készült fájdalomcsillapítókat, abban az esetben, ha a hagyományos gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak, vagy mellékhatásaik rontanák a beteg egészségi állapotát.

 

Hollandiában a szabályozás lehetővé tette a kannabiszszármazékok: a marihuána és hasis árusítását az államilag ellenőrzött "cofee shopokban". A holland egészségügyi tárca szerint az országban körülbelül hétezer beteg rendszeresen ezekről az elárusítóhelyekről szerezte be fájdalomcsillapító adagját, erre azonban nem járt állami támogatás. A hétfőn bevezetett törvényben a holland kormány utasította az egészségbiztosítási pénztárat, hogy a patikában vásárolható marihuánát ugyanabba a támogatási kategóriába sorolják be, mint a hagyományos fájdalomcsillapítókat.

 

A holland kormány ezzel a lépésével nehéz helyzetbe hozta az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália kormányait - tudósít a Reuters hírügynökség. Ezekben az országokban ugyanis a törvényhozók elutasították a marihuána gyógyászati célra való felhasználását, mondván: a drog használata túl veszélyes. Amennyiben a kannabisz gyógyászati célú felhasználása beválik Hollandiában, elképzelhető, hogy a fent említett országokban is újra napirendre kerül majd a marihuána legális gyógyszerként való felhasználása.

A kendertermékek gyógyító hatását Kínában már több mint ötezer éve ismerik. A legprominensebb marihuánafogyasztó a brit Viktória királynő volt, aki menstruációs fájdalmai ellen szedett kendert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK