A törökországi Kurd Munkapárt (PKK) bejelentette, felfüggeszti a négy éve meghirdetett egyoldalű tűzszünetet. A kurdok azzal indokolják a döntést, hogy a török kormány az önként vállalt fegyvernyugvás ellenére nem biztosított számukra kellő politikai és kulturális önállóságot.

Felfüggeszti az 1999-ben meghirdetett tűzszünetet a törökországi kurdok önállóságáért küzdő Kurd Munkapárt. A szervezet azzal indokolja lépését, hogy a török hatóságok a tűzszünet ellenére nem adták meg a kurdoknak a beígért politikai és kulturális autonómiát, és nem módosították a kurdok javára a török alkotmányt sem. A szervezet szóvivője szerint a török hadsereg a meghirdetett fegyvernyugvás ellenére tovább támadta a PKK gerilláinak támaszpontjait.

 

A Kurd Munkapárt 1999-ben hirdetett egyoldalú tűzszünetet, azután, hogy a török hatóságok elfogták a szervezet vezetőjét, Abdullah Öcalant. Az utóbbi négy évben a kurd szeparatista szervezet nem indított akciókat a török katonai és polgári célpontok ellen. Állításuk szerint  a török kormány ennek ellenére nem volt hajlandó folytatni a megkezdett tárgyalásokat a kurd probléma megoldására - tudósít a BBC News.