Fischer és Baradei Irán NAÜ-együttműködését sürgeti

Joschka Fischer német külügyminiszter és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden Berlinben arra szólította fel Iránt, hogy sürgősen írja alá az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, s ezzel tegye lehetővé az iráni atomlétesítmények átfogó és előzetes bejelentés nélküli ellenőrzését.

Fischer és el-Baradei sürgette, hogy Irán tegye magát úgymond átláthatóvá a NAÜ számára, "mert csak így lehet helyreállítani a bizalmat". A jegyzőkönyv aláírásáig Iránnak úgy kell viselkednie, mintha már aláírta volna a dokumentumot.

El-Baradei a fűtőelemek felhasználásában olyan multilaterális megoldást szorgalmazott, amely biztosítaná ugyan az atomenergia békés célú felhasználását, de nem tenné lehetővé atomfegyverek létrehozását. Észak-Korea esetében mindkét politikus politikai megoldást szorgalmazott.

A NAÜ főigazgatója kifejezte reményét, hogy a hat ország (Észak-Korea, Dél-Korea, Kína, Japán, Egyesült államok, Oroszország) részvételével elkezdett párbeszéd átfogó megállapodást eredményez majd. Mohamed el-Baradei nemrég a Stern magazinnak adott interjújában jelezte, hogy Irán valószínűleg előbbre tart az atomfegyverek kifejlesztésében, mint gondolták.

Mint mondta, az ENSZ fegyverellenőrei "erősen dúsított urán nyomaira" bukkantak Iránban, a natanzi nukleáris telepen. "Ez nagyon nyugtalanít bennünket. Rettenetes következményekkel járna, ha kiderülne: Irán nem békés célokra használja atomprogramját" - mondta a Sternnek az egyiptomi származású igazgató. El-Baradei az interjúban is sürgette, hogy Irán tárjon fel mindent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK