Ma temetik az ajatollahot

Három napig gyászolták a nedzsefi bombamerényletben meggyilkolt Mohamed Bakr al-Hakim ajatollahot az iraki síiták. A pénteken meggyilkolt vallási vezetőt kedden temetik el Nedzsefben. A szertartásra több százezer síita gyűlt össze a városba. A megszálló amerikai hadsereg szigorú biztonsági intézkedésekkel igyekszik megakadályozni egy újabb, síiták ellen irányuló merényletet. Az iraki hatóságok szerint ismét komoly veszélye van egy robbantásnak.

Háromnapos gyász követte a pénteki nedzsefi pokolgépes merényletet, mely megölte Mohamed Bakr al-Hakim ajatollahot, az iraki síiták szellemi vezetőjét. Az iraki síiták egyik legszentebb helye, az Ali Mauzóleuma előtt végrehajtott robbanás legalább kilencven halálos áldozatot követelt

 

A gyászszertartásra több százezer iraki síita gyűlt össze Nedzsefbe, mely az  iraki síiták legszentebb helyének számít. A nedzsef utcáin transzparensekkel felvonuló gyászolók elsősorban Szaddám Baath Pártjának híveit vádolják a merénylettel.

 

Az ajatollah temetése egyébként szimbolikus szertartás: a koporsóban csak a vallási vezető személyes tárgyait: turbánját és óráját helyezték el. Mohamed Bakr al-Hakim testét ugyanis nem sikerült megtalálni a robbantás után.

 

Az ajatollah temetésére összegyűlt tömeg miatt a megszálló amerikai csapatok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A városban a tengerészgyalogság több helyen is ellenőrzőpontokat és úttorlaszokat állított fel. Ezzel próbálnak megakadályozni egy újabb, iraki síiták ellen irányuló merényletet. A katonák ugyanakkor nagy mennyiségű egészségügyi felszerelést szállítottak a városba arra az esetre, ha újabb robbantás történne.

 

Iraki rendőrségi források arról számoltak be, hogy még hétfő délután, Nedzsef egyik külvárosában lefoglaltak egy robbanóanyagokkal teletömött terepjárót. A helyi rendőrség szerint nagy a veszélye, hogy a gyászoló tömeg ellen újabb robbantást kísérelnek meg a merénylők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK