Tojáspor, MP3 és forróság az iraki magyar bázison

Szeptember közepe előtt várhatóan nem kapnak komolyabb feladatot az Irakban tartózkodó magyar katonák. Addig újságolvasással, zenehallgatással és tévénézéssel tölthetik napjaikat. Reggelire tojásporból készült rántottát kapnak, napközben pedig szinte kizárólag folyadékot vesznek magukhoz az árnyékban is 46-48 fokos magasságokba kúszó hőségben.

"Jó hangulatban vannak, mindenki egészséges és készen áll a feladatára" - mondta az [origo]-nak Kiss Dezső sajtótiszt az Irakban tartózkodó magyar szállító alakulat katonáiról. Jót tett a katonák közérzetének az is, hogy amikor megérkeztek az al-Hillah peremén található bázisra, akkor látták, hogy nem kell sátrakat felverniük, hanem egy rovarirtáson átesett, újonnan kifestett kőépületbe költözhetnek - tette hozzá az alakulattól néhány kilométerre lévő parancsnokságon dolgozó Kiss.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Al-Hillah, Babilon tartomány központja

A magyar kontingens főereje múlt csütörtökön délután érkezett meg a bázisra, hozzájuk csatlakoztak még katonák szombaton és tegnap is. Ma már mind a 292 katona al-Hillahban van, így teljessé vált az alakulat.

Feladatuk egyelőre nincs a néhány napja ott tartózkodó magyaroknak, akik még a berendezkedéssel vannak elfoglalva. A lengyel irányítás alatt működő hadosztály csak holnap veszi át hivatalosan a parancsnokságot. A magyar szállítóalakulat is csak ezt követően kaphat feladatokat. Kiss Dezső elmondása szerint várhatóan szeptember közepén kell munkába állniuk katonáinknak.

A kontingens tagjai addig zenehallgatással, olvasással és tévénézéssel tölthetik üres óráikat. Többségük hozott magával CD- és MP3-lejátszót, újságokat és könyveket - mondta Kiss. A bázison működnek már a műholdvevők is, így a katonák tudják fogni a magyar műholdas csatornákat. Ha kifogynak az aktuális újságokból, akkor pedig kapnak újabb hazai sajtótermékeket.

A többek között mongol, román és amerikai katonákkal közös szálláson lévő magyarok számára minden reggel fél nyolckor van az első eligazítás. Reggelire rendszerint meleg ételt kapnak: sült szalonnát, tojásporból készült rántottát, valamint tejet, gyümölcslevet és joghurtot. Ebédre szendvics és chips jár. Utóbbira azért van szükség, hogy pótolni tudják a kiizzadt sómennyiséget - mondta Kiss Dezső. A vacsoraidő a hazai viszonylatokhoz képest némileg korán, már délután négykor elkezdődik, és este hét óráig tart. Ez jelenti a főétkezést, a katonák ekkor kapnak tartalmasabb ételeket, például makarónit.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Forróság a táborban: napi 6-8 liter víz is elfogy

A sajtótiszt elmondása szerint ma már kellemesebb az időjárás, mint néhány héttel ezelőtt, amikor Kuvaitba érkeztek. Ezzel együtt még most is 46-48 fokos meleget kell elviselniük árnyékban. Napközben ezért a katonák szinte csak a folyadékot kívánják: átlagosan 6-8 liter palackozott vizet isznak meg naponta.

A táboron belül valamelyest elviselhetőbb az élet: ha a katonák ott tartózkodnak, akkor nem kell hordaniuk a forróságban nyilván nem túl kellemes védőfelszereléseket, a sisakot és a golyóálló mellényt. Egyéni fegyverét azonban ilyenkor is mindenkinek magánál kell tartania.

A napokban megjelentek olyan hazai sajtóhírek, amelyek szerint több Irakban tartózkodó magyar katona is a hazatérést fontolgatja. Kiss Dezső ezzel kapcsolatban azt mondta: amikor ezek a hírek felröppentek, minden katonát megkérdeztek arról, hogy van-e ilyen szándékuk. Mindannyian azt válaszolták, hogy meg sem fordult a fejükben. Kiss szerint nem is lenne logikus, hogy valaki két hónapos kiképzés és hosszú várakozás után megérkezik az állomáshelyére, ahol mindössze néhány napos tartózkodás után meggondolja magát.

A sajtótiszt elmondása szerint a helyiek barátságosak, és ha meglátják a katonákat, akkor integetnek. S nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is - tette hozzá Kiss Dezső. A magyar katonákat is felkészítették ugyanakkor a helyi szokások tiszteletben tartására. Nem tanácsos például az iraki nőket bámulni, és szemükbe nézni, mert az komoly sértésnek számít. Nem ajánlott az sem, hogy valaki a bal tenyerét nyújtsa a helyiek felé. Irakban ugyanis sokan a bal kezüket használják vécépapír helyett, és ezért az a tisztátalanság jelképének számít.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK