USA: John Kerry indul az elnöki posztért

John Kerry massachusettsi szenátor kedden hivatalosan is bejelentette, hogy a jövő évi választásokon a Demokrata Párt színeiben szeretné elhódítani a Fehér Házat George Bush elnöktől.

A vietnami háború több kitüntetéssel is elismert veteránja, négyszeres szenátor a dél-carolinai Mount Pleasantben, a Yorktown repülőgép-hordozóval a háttérben jelentette be, hogy beszáll a küzdelembe pártja elnökjelöltségéért, amelyre vele együtt összesen kilenc politikus pályázik, de számuk tovább növekedhet, hiszen az elnökválasztásig még 15 hónap van hátra.

Wesley Clark, a NATO fegyveres erőinek volt főparancsnoka is ringbe léphet még. Kerry szerint a nagy kihívások idején Amerikának olyan vezetőre van szüksége, aki tudja, hogyan növelhető az ország biztonsága. George Bush elképzelései a szenátor szerint méltatlanok ahhoz az Amerikához, amelynek védelmére ő annak idején csatlakozott a haditengerészethez. Úgy ítélte meg, hogy a mostani kormányzat külpolitikája arrogáns, Amerika egyre többet veszít korábbi befolyásából, és egyre kevésbé tisztelik a világon.

Kerry hangoztatta, hogy elutasítja az elnöknek azt a felfogását, amely a kényelemben élők kényelmét növeli az átlag amerikai rovására. Az eseményen többen is jelen voltak annak az ágyúnaszádnak a legénységéből, amelynek ő volt a parancsnoka Vietnamban. A bevezető szavakat Max Cleland volt szenátor mondta, aki mindkét lábát és egyik karját is elvesztette Vietnamban. John Forbes Kerry hívei nem mulasztják el megemlíteni, hogy a szenátor nevének kezdőbetűi megegyeznek a volt demokrata párti elnök John Fitzgerald Kennedyével.

A jövő novemberi választásokra már mindkét párt kidolgozta stratégiáját, amely mindenekelőtt a törzsszavazók megtartására irányul, ellentétben a korábbi választásokkal, amelyeken mind a republikánusok, mind a demokraták az ingadozókat igyekeztek megnyerni.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada az elnökjelöltségre pályázó 9 demokrata politikusból egyet sem tudott megnevezni. A megkérdezetteknek csak 38 százaléka biztos George Bush újraválasztásában, 50 százalékuk viszont lehetségesnek tartja, hogy a demokrata jelölt kerekedik felül az elnökválasztáson.