Latif Rasid vízmérnök lett a vízügyi tárca birtokosa. A Kurdisztáni Hazafias Szövetséghez tartozó szakember-politikus korábban nagy szaúd-arábiai vízgazdálkodási projektek megvalósításában működött közre.

Az iraki gazdaság feléledése szempontjából kulcsfontosságú olajszektor irányítója, Ibrahim Mohammed Bahr al-Ulúm az Egyesült Államokban szerezte olajmérnöki diplomáját, utána pedig sokáig a kuvaiti olajiparban dolgozott. Később Londonban élt, ahol az iraki síita emigránsok közösségének kiemelkedő alakja volt.

A pénzügyminisztérium élére Kamal al-Gailani, Bagdad egyik legrégibb és legismertebb szunnita családjának tagja került.

Sokan vitatják Núri Badrán belügyminiszteri kinevezését, két okból. Az egyik, hogy Badrán az Iraki Nemzeti Egyetértés pártjához tartozik, amelyet az emigráció éveiben közvetlen anyagi és egyéb támogatásban részesített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA). A bírálók attól tartanak, hogy Badrán kinevezésével Washington túl nagy befolyáshoz jut az iraki belügyek fölött. Az új miniszter iránti bizalmatlanság másik oka, hogy Badrán nyílt meggyőződése szerint át kell emelni Szaddám Huszein bukott diktátor apparátusából a jó belügyi szakembereket. Ezért sokan attól tartanak, hogy a Baath párt káderei visszaszivárognak majd a belügyminisztériumba.

Hosjar Zubarinak, a külkapcsolatok felelősének elsősorban az amerikaiakkal kell majd kapcsolatot tartania, s ebben már nagy tapasztalata van. A Maszúd Barzani vezette Kurdisztáni Demokratikus Párt külkapcsolatokkal megbízott vezetőségi tagjaként már évek óta építgeti kapcsolatait amerikai illetékesekkel. Ennek során többször is bizonyította diplomáciai erényeit, amelyekre nagy szüksége is lesz, ha meg akarja nyerni az amerikai gyámkodással kiépülő iraki államapparátusra gyanakvóan tekintő arab országok bizalmát.

Érdekes az új külügyminiszter családi háttere. Apja még ádáz ellensége volt Barzaninak, és együttműködött Szaddám Huszeinnel. Ám a diktátor egyszer csak elvesztette a bizalmát az idősebb Zubari iránt, és megmérgeztette a kegyvesztett politikust. Az ifjabb Zubarit ez elemi erővel taszította az eddigi ellenség, Barzani felé. Sikerült is összebékítenie az addig ellenséges két családot, azzal is megpecsételve az összetartozást, hogy Barzani egyik lányát vette feleségül.