Líbia bezárja bejrúti nagykövetségét

Líbia szerdán bejelentette, hogy bezárja bejrúti nagykövetségét, de cáfolta, hogy megszakítaná diplomáciai kapcsolatait Libanonnal a Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőt egy libanoni síita vallási méltóság 25 évvel ezelőtti eltűnésével kapcsolatban ért vádaskodás miatt.

Haszúna Saus líbiai hivatalos szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy így kívánják országa tiltakozását jelezni "a libanoni hatóságok tehetetlensége miatt, akik nem képesek megakadályozni egyes libanoni vezetők Líbia elleni támadásait".

Korábban egy libanoni vezető azt nyilatkozta, hogy országa úgy értesült, Líbia meg akarja szakítani a kapcsolatait Bejrúttal, miután Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőt vádaskodások érték Musza Szadr imámnak, az Amal (a nincstelenek mozgalma) alapítójának, a Síita Legfelsőbb Tanács elnökének 1978-as eltűnésével kapcsolatban.

A líbiai külügyminisztérium élesen támadta Haszan Naszrallah sejket, a libanoni Hezbollah síita mozgalom vezetőjét, aki nemrégiben azt követelte az első számú líbiai vezetőtől, hogy ismerje el a Szadr imám eltűnése miatti felelősségét. Közleményében a tárca logikátlannak nevezte e kijelentést, és hisztériával vádolta a libanoni vallási vezetőt.

Nabih Berri, a libanoni nemzetgyűlés elnöke vasárnap az ENSZ, az Arab Liga, az Iszlám Konferencia Szervezete és a libanoni állam fellépését követelte annak érdekében, hogy fény derüljön Musza Szadr sorsára.