Talpon maradt a hamburgi koalíció

A hamburgi törvényhozás szerdán jóváhagyta az új belügyi szenátor, Dirk Nockemann kinevezését, meghiúsítván az új választások kiírásának eshetőségét. Új belügyi szenátor kinevezésére azért volt szükség, mert Ole von Beust polgármester augusztusban botrányos körülmények között elbocsátotta a poszt betöltőjét, Ronald Schillt.

Az elbocsátott szélsőjobboldali populista hangvételű Schill azzal próbálta zsarolni von Beustot, hogy nyilvánosságra hozza: homoszexuális, s élettársát megtette igazságügyi szenátornak. Hamburgot a belpolitikai perpatvar lecsillapodása után is a kereszténydemokratákból (CDU), liberálisokból (FDP) és az úgynevezett Schill-pártból álló koalíció irányítja. Ez utóbbi pártot (a Jogállami Offenzíva Pártját) a menesztett Ronald Schill alapította 2000 júliusában, s a 2001 szeptemberében lezajlott helyi választásokon rögtön közel 20 százalékot szerzett.

A 44 éves Schill politikai karrierje előtt kerületi bíró volt Hamburgban, s feltűnően szigorú ítéletei miatt a "könyörtelen" jelzőt adományozták neki. A keményen rendpárti Schill politikusként is állandóan felhördülést váltott ki. Javasolta például, hogy a szexuális bűncselekményeket elkövető személyek börtönből való távozásuk előtt kasztráltassák magukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK