Az ortodox egyház rítusai szerint fogadott egymásnak örök hűséget két férfi Oroszországban. A titokban megtartott esküvő nagy botrányt kavart orosz egyházi körökben, a patriarchátus nem ismeri el érvényesnek a frigyet. Lehetséges, hogy a meleg párt összeeskető Vlagyimir atyát örökre eltiltják hivatása gyakorlásától.

Teljesen szabályos ortodox esküvői szertartás keretében házasodott össze Gyenisz Gogolev és Mihail Morozov Nyizsnij Novgorodban. Mivel az azonos neműek frigye Oroszországban szentségtörésnek számít, a ceremóniát titokban tartották meg hétfőn.

 

A Komszomolszkaja Pravda azonban beszámolt az eseményről, így hatalmas botrány kerekedett a két férfi házasságából. Az orosz ortodox egyházat vezető patriarchátus kimondta, hogy a házasság érvénytelen, mert az orosz ortodox egyház nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

 

A szertartást végző papot felfüggesztették állásából, és lehetséges, hogy büntetésül örökre eltiltják hivatása gyakorlásától.

 

Vlagyimir atya "uzsoraárat" kért a ceremónia lebonyolításáért, a meleg pár a szokásos összeg tízszeresét: ötszáz dollárt fizetett az esküvői szertartásért. Azt azonban nem tudni, hogy Vlagyimir atya a meleg egyenjogúság iránti elkötelezettségből vagy csak a pénz miatt vállalta el a két orosz férfi összeesketését.