Föld-levegő rakétákkal megrakott teherautót füleltek le Szaúd-Arábiában. A szaúdi hatóságok egyelőre nem tudták kideríteni, hogy melyik szélsőséges csoport volt a szállítmány címzettje. A rakéták közül akár egy is elég ahhoz, hogy elpusztítson egy utasszállító repülőt.

A rakétaszállítmányt a hatóságok egy hónappal ezelőtt fogták el, de csak most hozták nyilvánosságra az akció részleteit. A rakétákkal megrakott teherautót egy sivatagi úton sikerült feltartóztatni, Dzsedda közelében.

 

A szaúdi rendőrség jelentése szerint a rakétákat - melyek közül akár egy is elég ahhoz, hogy elpusztítson egy utasszállító repülőgépet - a szomszédos Jemenből csempészték az országba.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik szélsőséges csoport vagy terrorszervezet volt a szállítmány címzettje. Egy hónappal ezelőtt az amerikai és az angol titkosszolgálatok arra figyelmeztettek, hogy iszlám szélsőségesek Szaúd-Arábia fölött átrepülő nyugati repülők elleni támadást terveznek. A British Airways a jelentés hatására ideiglenesen megszüntette minden, Szaúd-Arábiába induló járatát.

 

Az utóbbi egy évben jelentősen növekedett a Szaúd-Arábiában jelen lévő terrorszervezetek száma. Egy májusi öngyilkos robbantás után, mely harminc halálos áldozatot követelt, a szaúdi hatóságok hajtóvadászatot indítottak az országban bujkáló iszlám szélsőségesek ellen - tudósít a BBC News. A csoportok nagy része kapcsolatban állt Oszama bin Laden al-Kaida hálózatával.

 

A szaúdi hatóságok dolgát nagyban nehezíti, hogy a szomszédos Jemenből nagyon könnyen lehet fegyverekhez jutni, a szélsőségeseknek így mindig rendelkezésére áll a szükséges utánpótlás.