Lemondott a palesztin miniszterelnök

Mahmud Abbász palesztin miniszterelnök szombaton bejelentette lemondását. Jasszer Arafat elfogadta Abbász döntését. Az új miniszterelnök kinevezéséig Abbász ügyvivőként látja el feladatait.  Ugyanekkor izraeli katonák megsebesítették a Hamász egyik alapítóját, amire a radikális szervezet halálosan megfenyegette az izraeli kormányfőt.

A miniszterelnök lemondásáról szóló levelet szombaton elküldték a Palesztin Hatóság elnökének, Jasszer Arafatnak, aki délután közölte, hogy elfogadja a kormányfő döntését. A BBC információi szerint Arafat arra kérte Abbászt, hogy az új miniszterelnök kinevezéséig lássa el hivatalát.

Abbász lemondását megelőzően a 18 tagú Palesztin Törvényhozótanács bejelentette, hogy két héten belül bizalmatlansági indítványt nyújt be a palesztin kormány ellen. A lemondáshoz nagyban hozzájárult a palesztin kormányfő Jaszer Arafathoz fűződő vitás viszonya is.

A nemzetközi közösség nyomására - a Palesztin Hatóság megreformálása érdekében -  Arafat márciusban hozta létre a miniszterelnöki tisztséget, és az első palesztin miniszterelnöknek Mahmud Abbászt jelölte ki, aki korábban a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője volt. Abbász elfogadta a felkérést, de csak azzal a feltétellel, hogy tényleges jogkör is párosul a tisztség mellé.

Az Arafat és Abbász közötti vita egyik legfontosabb eleme a palesztin biztonsági erők feletti ellenőrzés kérdése. A kormányfő magának követelte a biztonsági erők irányítását, hogy ennek segítségével tartsa féken az izraeli terrorakciók elkövetésével vádolt fegyveres szervezeteket, Arafat azonban mindvégig gátolta ebben a törekvésben.

Az amerikai kormány hangsúlyozta, hogy kitart az útiterv végrehajtása mellett Abbász lemondása után is, és felszólította a palesztinokat a terrorizmus leküzdésére. A fehér házi szóvivő szerint Bush elnök kormánya továbbra is figyelemmel kíséri a közel-keleti fejleményeket, és megbízottai kapcsolatban állnak mindegyik féllel. Az útiterv néven ismert nemzetközi béketerv előirányozza palesztin állam 2005-ig történő létrehozását.

Eközben Gázában Izrael támadást intézett a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezetője ellen. A támadásban megsebesült Ahmed Jasszin, a szervezet egyik alapítója. A Hamász ezután halálosan megfenyegette az izraeli miniszterelnököt. A kórház előtt, ahová Jasszint szállították, a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője azt kiabálta egy hangszóróba: "Saron következik, az ő fejét követelik radikális csoportjaink."