Orbán: nem Európához, az EU-hoz csatlakozunk

A francia Népi Mozgalom Unió (UMP) ifjúsági szervezetének európai fórumán mondott beszédében Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország, amely ezer éve része Európának, az unióba való belépéssel nem Európához, hanem egy intézményrendszerhez csatlakozik. Az Európai Unió biztonságpolitikájáról szólva hangsúlyozta, egyaránt fontos az atlanti szál erősítése és az, hogy az unió képes legyen egy hangon megszólalni.

Az UMP ifjúsági szervezete a hét végén a Fiatalság Európai Ünnepe címmel rendezett kétnapos tanácskozást a dél-franciaország Biarritz közelében. A molietsi fórumon az UMP vezetői, a kormány tagjai mellett az Európai Néppárt (EPP) képviselői és külföldi meghívottak, köztük a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke fejtették ki nézeteiket az Európai Unió jövőjéről, a szervezet nemzetközi szerepéről. A pénteken kezdődött tanácskozáson kétezer fiatal vett részt.

A szombat délutáni plenáris ülésen többek között Alain Juppé, az UMP elnöke, Édouard Balladur volt miniszterelnök, Hans-Gert Pöttering, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője és Valéry Giscard d'Estaing volt köztársasági elnök, az Európai Konvent elnöke mondott beszédet - közölte az MTI-nek adott tájékoztatásában Rahói Zsuzsanna, a Fidesz elnökének külpolitikai tanácsadója.

Orbán Viktor felszólalásában hangoztatta: Amikor a jövő Európájáról gondolkodunk, nem szabad elfelednünk, hogy Magyarország már ezer éve a keresztény Európa része, mint ahogy a csatlakozó közép-európai országok közül sok más is, így mostani belépésünk az unióba egy intézményrendszerhez való csatlakozást jelent.

Az Európai Unió alkotmánytervezetével kapcsolatban kifejtette, nem szabad elfelejtkezni azokról a közös vallási gyökerekről, amelyek az EU országait összekötik. Hangsúlyozta, hogy a jövő Európájában különös figyelmet kell fordítani a kisebbségek és a közösségek jogaira.

Az uniós biztonságpolitikáról szólva Orbán Viktor az egységes akarat fontosságát emelte ki, egyúttal állást foglalt az atlanti kapcsolat erősítése mellett. Kijelentette, az atlanti viszonyrendszer megítélésénél szem előtt kell tartani, hogy annak egyik tényezője Amerika, a másik Európa, s Európa csak akkor tud hatékonyan részt venni az atlanti együttműködésben ha közös hangon szól, egységes nézeteket vall.