Visszatért a SARS-vírus

SARS-vírust mutattak ki egy szingapúri diák szervezetében. A világban öt hónapja nem regisztráltak újabb atípusos tüdőgyulladásos megbetegedést. A helyi hatóságok szerint elszigetelt esetről van szó.

SARS-vírust találtak egy szingapúri diák szervezetében - közölte a szingapúri egészségügyi minisztérium. Világszerte öt hónapja nem bukkant fel a kórokozó, igaz, korábban visszatérésére figyelmeztettek a szakértők.

A szingapúri egészségügyi nminiszter szerint azonban az esetet az Egészségügyi Világszervezet valószínűleg nem minősíti majd SARS-os megbetegedésnek, mivel a szervezet megváltoztatta a kórra vonatkozó meghatározását. E szerint ugyanis csak akkor lehet megállapítani, hogy valaki atípusos tüdőgyulladásban szenved, ha gyulladást mutat ki nála a tüdőröntgen. A szingapúri betegnek ez a lelete negatív lett, ám a vérében két alkalommal is kimutatták a kórokozót.

A férfi egy SARS-kutatással foglalkozó laboratóriumban dolgozott, de elképzelhető, hogy nem itt fertőződött meg, mert munkatársainál nem mutatták ki a kórokozót a tesztek.

Az egészségügyi minisztérium szerint egyedi, elszigetelt esetről van szó, de megelőzésképpen karanténba helyeztek 25 embert, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival.

Ez az első ismertté vált SARS-megbetegedés július 5. óta, amikor az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy véget ért az év elején kitört SARS-járvány. A betegségben közel nyolc és fél ezer ember fertőződött meg a világ harminc országában, és nyolcszázan vesztették életüket - közülük harminchárman Szingapúrban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK