Számos, sok áldozattal járó merényletet követtek el a világban a 2001. szeptemberi támadásokat követően, többnyire az al-Kaidával szimpatizáló iszlám szélsőségesek, de volt olyan is, amit magának az al-Kaidának tulajdonítanak. Robbantottak Kenyában, az indonéziai Balin, a szaúd-arábiai Rijádban, az indonéziai Jakartában, a marokkói Casablancában és - számos alkalommal - Irakban. Az [origo] összegyűjtötte a világban 2001 után elkövetett jelentősebb merényleteket - az izraeli eseményeket kivéve.

A 2001. szeptember 11-i támadások után egy évvel, egy hónappal és egy nappal hatalmas robbanás rázta meg Indonézia világszerte népszerű üdülőközpontját Bali szigetén. A Kuta Beach nevű üdülőhely egyik bárjában felrobbant két pokolgép okozta detonációban és az azt követő hatalmas tűzben közel kétszáz ember - főleg külföldi turisták - vesztették életüket. Az indonéz hatóságok az esetet követően több embert is letartóztattak, a merénylet helyszíni koordinátorát, egy indonéz informatikust 2003. szeptember 10-én halálbüntetésre ítéltek, de védői fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen.

Valamivel több mint egy hónappal később, egy kenyai hotelt rázott meg egy detonáció. November 28-án egy autóba szerelt pokolgép robbant az izraeli tulajdonú mombasai szállodában, amikor öngyilkos merénylők egy autóval nekihajtottak az épületnek, megölve több izraeli turistát és kenyai alkalmazottat. Összesen 16-an haltak meg, és több mint félszázan megsebesültek. A támadással egy időben ismeretlenek két föld-levegő rakétát is kilőttek egy izraeli utasszállítóra, amint az felszállt a kenyai főváros repülőteréről, ám a 200 embert szállító repülőgép megmenekült.

Forrás: EPA
A rijádi robbantások után

A következő jelentős - több mint 30 halálos áldozattal járó - merényletet Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban követték el, 2003. március 12-én éjjel. Az öngyilkos merénylők robbanóanyaggal megrakott autóikat nekivezették több épületnek, a város főként nyugatiak lakta negyedében. A merényletsorozatban főleg külföldiek, amerikaiak, japánok, olaszok vesztették életüket. A szaúdi hatóságok júniusban fogtak el egy férfit, akit a merényletek megtervezésével gyanúsítanak.

Alig négy napra rá, május 16-án, a marokkói Casablancában követtek el merényletsorozatot muzulmán szélsőségesek. A tizenkét öngyilkos merénylő öt helyen robbantott - a belga konzulátusnál, a Safir szállodánál, a zsidó központ épületénél, a zsidó temetőnél és a spanyol kulturális központnál - majdnem egy időben. A terrortámadásban - az elkövetőket leszámítva - 32-en haltak meg közel százan pedig megsebesültek. A merényletet követő nyomozás után 52 muzulmán szélsőségest állítottak bíróság elé Marokkóban.

Augusztus ötödikén újra csak Indonéziában, egy jakartai luxusszállóban robbantottak terroristák. Több mint tíz ember meghalt, amikor egy gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe a szálló alagsorában. A Marriott szállóban elkövetett merényletnek 14 halálos áldozata volt, 152-en megsebesültek. Az indonéz hatóságok augusztus során legalább tíz embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban.

Forrás: MTI
Merénylet a bagdadi ENSZ-központnál

Irakban folyamatosan érik támadások a szövetséges katonákat, azóta, hogy 2003 május 2-án George Bush amerikai elnök bejelentette az iraki háború végét. A béketeremtés azonban nem megy egykönnyen, a szövetséges katonákat számos kisebb-nagyobb rajtaütésszerű támadás éri, szinte naponta, nem is beszélve a nagyobb merényletekről. Ilyen volt az augusztus 7-i robbantás, amit Jordánia a bagdadi nagykövetsége közelében követtek el ismeretlenek. A merényletben körülbelül 10-en vesztették életüket, több tucat ember megsebesült. Alig két hétre rá, augusztus 19-én kéttucat ember halt meg szintén Bagdadban, az ENSZ helyi központját ért támadásban, köztük a világszervezet iraki különmegbízottja. A merénylők egy két mázsa C4-es robbanóanyaggal megrakott mikrobuszt robbantottak fel az ENSZ-központ biztonsági kerítésénél.