Kimerülten érkezett a pápa Szlovákiába

A reptéren állami és vallási vezetők, Pozsonyban helyi lakosok sokasága várta a pápát, aki több szlovákiai városba is ellátogat a Szűzanyának ajánlott utazáson. II. János Pál igen kimerülten szállt le a gépről, üdvözlő beszédét sem tudta végigmondani. A pápai vizitet komoly biztonsági intézkedések előzték meg, annál is inkább, mivel egy ismeretlen halállal fenyegette az egyházfőt.

Szlovákiába érkezett csütörtökön II. János Pál pápa, akit a pozsonyi repülőtéren a vendéglátó ország közjogi méltóságai és egyházi vezetői fogadtak, az utcákon pedig a pozsonyiak sokasága köszöntött. II. János Pál pápa igen kimerülten érkezett a négynapos apostoli zarándokútjára - nem is tudta végigmondani üdvözlő beszédét.

A 83 éves II. János Pál ugyan elkezdte felolvasni beszédét, de az első néhány bekezdés után egy szlovák papot kértek meg, hogy folytassa az ünnepi szöveg felolvasását. A pápa erőt gyűjtve végül maga fejezte be a beszédet.

A múltban többször előfordult, hogy a különösen nehéz idegen nyelveken mondandó pápai beszédek egy részét segítők olvasták fel, de most először nem ez okból, hanem kimerültség miatt kényszerült átadni II. János Pál a szöveget.

II. János Pál harmadik alkalommal - ezúttal Rudolf Schuster köztársasági elnök, Pavol Hrusovsky házelnök és Mikulás Dzurinda kormányfő meghívására - látogat Szlovákiába, ahol először 1990-ben, majd 1995-ben járt. A katolikus egyházfőnek ez a 102. külföldi útja. Az utazását megelőző napon a Vatikánban a pápa azt mondta, hogy nagy reményekkel indul Szlovákiába, és látogatását a Szűzanyának ajánlja.

A szlovák sajtóban éles vita folyik arról, hogy helyénvaló-e az állami és az egyházi hatalom összemosódása. A világiak túlbuzgóságról, "a közélet klerikalizációjáról" beszélnek, az egyházi méltóságok pedig "egyház elleni összeesküvést" emlegetnek. A vitát az indította el, hogy nyilvánosságot kapott: a látogatás költségei közel nyolcvanmillió koronával terhelik meg az ország adófizetőit.

A vasárnapig Szlovákiában tartózkodó szentatya látogatás tesz Nagyszombatban, (Trnava) majd Besztercebányán (Banská Bystrica), Rozsnyón és Pozsonyban pontifikál szentmisét. Mindhárom szertartásra több százezer hívőt várnak. A látogatás négy napjára Szlovákiában országos zászlódíszt rendeltek el, és rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, függetlenül attól, hogy a hét elején kiszivárgott: ismeretlen személy életveszélyesen megfenyegette a vendéget. A hírt hivatalosan is megerősítették, de egyéb részletet nem közöltek.

II. János Pál biztonságára saját védelmének emberein kívül félezer szlovák katona és biztonsági őr, hatezer rendőr vigyáz majd a négy nap során. A látogatásra közel ezer újságírót és harminc televíziós társaságot akkreditáltak.

A három pápai misére Lengyelországból, Magyarországról és Ukrajnából is több tízezer hívőt várnak. A rozsnyói szentmisén Pavol Hrusovsky szlovák házelnök vendégeként a magyar Országgyűlés elnöke, Szili Katalin is jelen lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK