USA: Az al-Kaida támadásokra készül

Figyelmeztetést tett közzé az amerikai külügyminisztérium, amely szerint az al-Kaida újabb támadásokra készül amerikai célpontok ellen. A külügy szerint a terrorhálózat a két évvel ezelőtti gépeltérítéses merényleteknél is pusztítóbb akciókat tervez.

Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést tett közzé, amely szerint egyre több jel utal arra, hogy az al-Kaida terrorszervezet támadásokat készít elő elsősorban külföldön található amerikai célpontok ellen a szeptember 11-i merényletek második évfordulóján.

Az Oszama bin Laden által vezetett al-Kaidát tartják felelősnek a 2001. szeptember 11-én végrehajtott gépeltérítéses merényletekért is.

A külügyi figyelmeztetés szerint a terrorhálózat ezúttal még a két évvel ezelőttinél is pusztítóbb merényletekre készül. A minisztérium szerint nem zárható ki az sem, hogy a terroristák vegyi és biológiai fegyvereket vetnek be, és számolni kell azzal is, hogy ismét az Egyesült Államok területén hajtanak végre akciót.

A lehetséges külföldi célpontok közé olyan helyek tartozhatnak, amelyeket rendszerint sok amerikai állampolgár  - turista vagy hivatalos személy - látogat: például szórakózóhelyek, éttermek, hotelek vagy strandok - áll a figyelmeztetésben.

A Bush-kormányzat egyik tisztviselője szerint ugyanakkor nem tervezik azt, hogy a fenyegetettségi szintet magasabbra emeljék.