A BT megszüntette a Líbia elleni szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Egyesült Államok és Franciaország tartózkodása mellett pénteken megszüntette a Líbiával szemben 11 éve hatályban lévő büntetőintézkedéseket. A testület 13 igen szavazattal hozott döntést az észak-afrikai országot sújtó fegyverembargó és légiforgalmi tilalom megszüntetéséről.

A szankciók feloldását a Líbia és Franciaország között csütörtökön nyélbe ütött keretmegállapodás tette lehetővé, amely a korábban kialkudott összeghez képest egy hónapon belül megemelt kárpótlás kifizetéséről rendelkezik egy 1989-ben a nigeri sivatag felett felrobbantott francia utasszállító elpusztult utasai után. A tripoli vezetés röviddel a szavazás után üdvözölte a szankciók megszüntetését.

A szankciókat 1992-ben léptették életbe azért, hogy rákényszerítsék Tripolit két terrorista kiadatására. A szóban forgó személyeket, akiket végül 1999-ben állítottak bíróság elé, azzal gyanúsították, hogy közük volt a skóciai Lockerbie felett, 1988-ban felrobbantott amerikai utasszállító repülőgép ellen elkövetett merénylethez.

A gyanúsítottak átadása után a szankciók végrehajtását meghatározatlan időre felfüggesztették - ezért a mostani döntés sokkal inkább jelképes -, Líbia nemzetközi tekintélyének helyreállítása miatt követelte a büntetőintézkedések eltörlését. A mostani BT-szavazás megnyitja az utat a Lockerbie-merényletben áldozatul esett 270 utas - köztük egy magyar család - hozzátartozóinak kárpótlása előtt, akik minden egyes áldozat után most 4 millió dollárra számíthatnak.

További 4 milliót kaphatnak akkor, ha az Egyesült Államok is megszünteti Líbia-ellenes szankcióit, és még 2 milliót abban az esetben, ha Tripoli lekerül arról a washingtoni külügyminisztériumi listáról, amelyen a terrorizmust támogató országok szerepelnek. Az áldozatok hozzátartozói közül többen a BT-ülésterem galériáján követték nyomon a szavazás alakulását.

James Cunningham amerikai ENSZ-nagykövethelyettes óva intett attól, hogy "Líbia vagy a világ közvéleménye tévesen értelmezve úgy fogja fel a szavazáskor tanúsított amerikai magatartást, mintha az Egyesült Államok hallgatólagosan jóváhagyná, hogy Líbia kormánya rehabilitálja magát". Hangsúlyozta: az amerikai szankciók érvényben maradnak Líbiával szemben.

Franciaország három héten át a pénteken elfogadott (britek által beterjesztett) határozat megvétózásával fenyegetőzött, ha az UTA francia légitársaság 1989-ben felrobbantott gépén elpusztult 170 utas hozzátartozói nem kapnak nagyobb kártérítést Líbiától - ezért a BT kénytelen volt keddről péntekre halasztani a szavazást.

A csütörtökre virradóra Tripoliban aláírt végleges egyezség szerint, amely a francia áldozatok képviselői és egy líbiai jótékonysági szervezet között jött létre, egy most létrehozandó francia alapítványon keresztül fizetik ki a kártérítéseket. A megnövelt kártérítés összegét egyik fél sem hozta nyilvánosságra.