Albánia megünnepli Teréz anya boldoggá avatását

Nemzeti ünneppé nyilvánítják Albániában október 19-ét, amikor a Vatikánban boldoggá avatják Teréz anyát - jelentették be pénteken a tiranai hatóságok.

Az albán kormányzat arról is határozott, hogy "Teréz anya évévé" nyilvánítják a 2003. október 19-től 2004. október 19-ig tartó időszakot - jelentette be Aldrin Dalipi kormányszóvivő. Az egy év leforgása alatt számos, Teréz anyának szentelt eseményt terveznek - tette hozzá a szóvivő, aki az albán nép tiszteletre méltó alakjának nevezte az irgalmas nővért, aki 1979-ben Nobel-békedíjat is kapott áldásos tevékenységéért.

Teréz anya már fiatal korában misszionáriusként az indiai nagyvárosban, Kalkuttában haldoklókat, utcára kitett csecsemőket és leprás betegeket ápolt, innen ered a kalkuttai Teréz anya elnevezés. A Nobel-békedíjas apáca eredeti neve Agnese Gonxha Bojaxhiu, 1910-ben született az akkori Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban, vagyis akkor még Üsküpben albán család gyermekeként. 1949-ben alapította meg a Szeretet Misszionáriusai rendet, és még ebben az évben megkapta az indiai állampolgárságot. Az általa alapított rendnek ma is 3800 nővére végzi a betegek, a szegények, az elesettek megsegítését, világszerte 561 intézményben.

A földkerekség mintegy 200 városának nyomornegyedeiben végeznek jótékonysági szolgálatot. Teréz anya 1989-ben tért vissza először eredeti hazájába, hogy meglátogassa anyja és leánytestvére sírját. 1997. szeptember 5-én, 87 éves korában halt meg. A boldoggá avatás a szentté avatást megelőző fokozat. Az utóbbi a legnagyobb elismerés, amiben olyan elhunyt katolikusok részesülhetnek, akiknek személyéhez csoda fűződik.