Úgy tűnik, hogy Észak-Korea leállította a munkát a jongbjoni atomerőműben. Egyelőre nem tudni, miért szünetel a munka a létesítményben, ahol feltételezések szerint Észak-Korea atomfegyver-alapanyagokat próbál előállítani. Amerikai kormánykörök nem zárták ki, hogy Észak-Korea ezzel a gesztussal próbálja elérni, hogy újrakezdődjenek a tárgyalások az USA-val. Ugyanakkor az amerikai külügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg Kínát, hogy továbbra is technológiai támogatást nyújt az észak-koreai atomfegyver fejlesztéséhez.

Az amerikai hírszerzés jelentése szerint a jongbjoni atomlétesítményben szünetel a munka. Korábbi jelentések alapján Észak-Korea az atomfegyver gyártáshoz nélkülözhetetlen plutóniumot állít elő az erőműben.

Egyelőre nem tudni, miért állt le a munka, de az amerikai vezetés azt feltételezi, hogy Észak-Korea ezzel a gesztussal szeretné újraindítani az USA-val megszakadt tárgyalásokat. Az augusztus végén Pekingben megrendezett hatoldalú találkozón nem született megállapodás az észak-koreai atomprogramról. Peking óta a felek csak a kölcsönös fenyegetőzés szintjén kommunikáltak.

"Nem sokat tudunk az ügyről. Lehet, hogy elkészültek a robbanófejekkel. Lehet, hogy nem sikerült a gyártás, és most úgy döntöttek, hogy várnak. Lehet, hogy üzemzavar történt. Bárki, aki azt mondja, biztosat tud a dologról, hazudik" - vázolta a helyzetet egy magát megnevezni nem kívánó hírszerző a Reuters hírügynökségnek.

Eközben James Kelly külügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg Kínát, hogy továbbra is technológiai segítséget nyújt az észak-koreai atomfegyver programhoz. Noha Pekingben rendezték meg a békítő szándékú hatoldalú találkozót, Kelly szerint Kína aktívan segíti Észak-Koreát az atomfegyver gyártásban.

Kína az utóbbi időben ugyan korlátozta az Észak-Koreába irányuló technológiai szállításokat, de Kelly szerint ez nem elég.  A külügyminiszter-helyettes szerint túl sok észak-koreai és kínai cég működik együtt ahhoz, hogy hihető legyen, Kína már nem nyújt segítséget Észak-Koreának atomfegyver létrehozásához.