Arab figyelmeztetés az ENSZ-nek Arafat miatt

Egy magas rangú izraeli képviselő nyilatkozatában elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) azért, mert az bírálta a Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasításáról szóló elvi izraeli döntést. Az ENSZ BT pénteken ült össze a közel-keleti helyzet miatt.

Az ENSZ BT összeülését több ország is szorgalmazta, amelyek szerint az ENSZ-nek kötelessége megakadályozni, hogy Izrael kiutasítsa Jasszer Arafat palesztin vezetőt. Az ülés végén a BT "barátságtalannak" minősítette az elvi izraeli döntést. Más országok - köztük Oroszország és az EU-tagállamok - szerint Arafat kiutasítása birzalmas hiba lenne.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő képmutatásnak nevezte az ENSZ BT viselkedését az ügyben. Kifogásolta, hogy amikor nőket és gyerekeket ölnek meg Izraelben, az ENSZ hallgat. Mikor azonban Arafatról van szó - akit a tisztviselő terroristának nevezett - egyből összeül a BT. Hozzátette: Izrael nem változtatja meg döntését.

A kiutasításról az izraeli biztonsági kabinet döntött csütörtökön. Konkrét intézkedéseket ugyanakkor még nem fogalmaztak meg. A palesztinok hadüzenetnek tekintették az izraeli döntést. Maga Arafat úgy nyilatkozott, hogy nem hagyja magát kiüldözni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK