Három személyt letartóztattak a londoni Gatwick repülőtéren történt riadóval összefüggésben. Ateljes körű, több órás riadó elrendelésére azt követően került sor, hogy egy gyanús járművet találtak az északi terminál mellett.

A gyanús luxusautón a kiküldött tűzszerészek három célzott robbantást hajtottak végre, miután lezárták és kiürítették a terminált - közölte a BBC-vel a Sussex-i rendőrség.

A gyanús autóról egy civil járókelő tett bejelentést helyi idő szerint péntek este nem sokkal 9 óra előtt. A repülőtérre vezető autópálya egy szakaszát szintén lezárták a rendőrök. A reptérre vezető vasútforgalmat szintén felfüggesztették. Később ugyan már hagyták átmenni a vasúti kocsikat, de egy szerelvény sem állhatott meg a reptéri állomáson. A riadót végül hajnali 2 előtt nem sokkal fújták le.

A riadó ellenére a reptér többi része zavartalanul működött - írta a BBC. A környéken azonban meglehetősen nagy dugó alalkult ki.

Nem ez az első alkalom, hogy riadó miatt lezárják a Gatwick repülőteret. Ebruárban 5 órára lezárták a London második fő repterét, miután egy venezuelai személy poggyászában gránátot találtak. Ugyanabban a hónapban több napra a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át az ellenőrzést a legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow környékén is, miután a kormány olyan hírszerzési értesítést kapott, hogy a két évvel ezelőtti amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat kézi indítású rakétával leszálló brit repülőgépek lelövésére készült.

Londonban folyamatosan magas szintű terrorkészültség van érvényben. A hatóságok éppen múlt vasárnap tartottak eddig példátlan méretű polgári védelmi gyakorlatot a brit főváros közepén, a metróban elkövetett, feltételezett gáztámadás következményeinek elhárítását gyakorolva. Ugyanaznap jelent meg az a sajtóértesülés is, amely szerint a brit kormány titokban már elkészítette London tömeges kiürítésének részletes terveit súlyos terrortámadás esetére.