Izrael a béke akadályának tekinti Arafatot, ezért eltávolítása érdekében akár arra is hajlandó, hogy megölje - közölte az izraeli miniszterelnök-helyettes. A palesztin főtárgyaló szerint Arafat megölése totális anarchiához vezetne.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes egy vasárnapi rádiónyilatkozatban közölte: az egyik lehetőség arra, hogy eltávolítsák Jasszer Arafat palesztin elnököt az, ha megölik. Az izraeli kormány szerint Arafat akadályozza a békefolyamatot. A kormány azt követően nyilvánította ki ezt, hogy öngyilkos merénylők újabb akciókat hajtottak végre, és Arafattal való vitái miatt távozott a palesztin miniszterelnök.

Olmert az Izrael Rádiónak adott interjújában megerősítette: az izraeli kormány nem veti el Arafat megölésének lehetőségét. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: arra törekszenek, hogy megszabaduljanak a terrorista vezetőktől, márpedig Arafat szerintük közéjük tartozik.

Az izraeli kormány lehetségesnek tartja ugyanakkor azt is, hogy a megölés helyett fizikailag elszigetelik Arafatot. Ez azt jelentené, hogy Arafat semmilyen formában nem tarthatná a kapcsolatot a külvilággal. Olmert elmondása szerint a palesztin hatóság elnöke minden nap kétszer kapna ételt, de nem fogadhatna látogatókat, nem tarthatna sajtótájékoztatókat, nem adhatna interjúkat, és nem lenne telefonkapcsolata sem.

A palesztinok főtárgyalója, Szaeb Erekat szerint Arafat megölése vagy száműzése totális anarchiához vezetne a palesztin területeken. Erekat úgy véli, az utcákat a fegyveres csoportok tagjai uralnák, akik végeznének a jelenlegi palesztin vezetés tagjaival. Erekat hozzátette: minden bizonnyal ő maga is az áldozatok között lenne.

Az Arafat elmozdítására vonatkozó izraeli tervek éles nemzetközi ellenállásba ütköztek. Az Egyesült Államok szintén ellenzi, hogy Izrael ilyen lépéseket tegyen.

A Maariv izraeli lap vasárnapi száma közben arról számolt be, hogy Avi Dichter az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét vezetője is támogatja az Arafat megölésére vonatkozó terveket. A lap értesülései szerint Dichter egy bizalmas beszélgetésen arról beszélt, hogy célszerűbb lenne a palesztin vezetőt megölni, mint száműzni. A Sin Bét vezetője szerint ugyanis Arafat halála csak rövid ideig tartó tiltakozásokat váltana ki, míg a száműzetés esetleg nemzetközi szimpátiát hozna számára.