Aleksandra Joksimovic szerbia-montenegrói külügyi helyettes államtitkár cáfolta, hogy a Belgrád ellenezné a vajdasági magyarok kettős állampolgársághoz való hozzájutását. A jogszabályt akár csak Boszniával egy országok közötti egyezmény szabályozhatná.

"E kérdés elsősorban a magyar államra tartozik. Ez azt jeleni, hogy amennyiben Budapest meg akarja adni a kettős állampolgárságot, a mi törvényeink ez elé nem gördítenek semmilyen akadályt" - közölte szombat este Joksimovic asszony az újvidéki televízió magyar nyelvű műsorában.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a minap a Beta belgrádi hírügynökségnek a szerbia-montenegrói külügyminisztériumból származó információkra hivatkozva azt mondta: Belgrádnak az a hivatalos álláspontja, hogy a kettős állampolgárságot nem lehet odaítélni etnikai alapon, s csakis kétoldalú tárgyalások után kötendő kétoldalú megállapodás alapján tekinti ezt elfogadhatónak.

Bársony példának hozta fel Szerbia-Montenegró és Bosznia megállapodását, amely alapján a kettős állampolgárság intézményének fel kell ölelnie a két ország összes lakosát, etnikai hovatartozásukra való tekintet nélkül.

Aleksandra Joksimovic szerint Szerbia-Montenegró valóban aláírt a kettős állampolgárságról megállapodást Boszniával és ez az egyezmény a végrehajtás szakaszában van. "Nincs akadálya annak, hogy valamilyen hasonló megállapodást aláírjunk Magyarországgal is, de ez nem feltétlenül fontos" - idézte a Beta a helyettes államtitkár nyilatkozatát.

Medgyessy Péter miniszterelnök júniusi szabadkai látogatása alkalmával Zoran Zivkovic szerb kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Belgrádnak nem lenne semmilyen kifogása azellen, hogy a vajdasági magyarok megkapják a kettős állampolgárságot.

Zivkovic nemrégiben ezt azzal toldotta meg, hogy a vajdasági magyarok kettős állampolgárságának jóváhagyásáról a magyar kormánynak kell döntenie, s Belgrádnak nincs is módjában, hogy beleavatkozzon ebbe a folyamatba.

Bársony András a szerb miniszterelnök nyilatkozatáról azt mondta, hogy azt "nagyon komolyan kell venni", jóllehet a nyilatkozat nem "jogi forrás", mert nem tartalmazza a kettős állampolgárság igénylésének feltételeit.

Josip Ivanovic, a szerbia-montenegrói Horvát Nemzeti Tanács (HNT) elnöke közölte, hogy a vajdasági horvátok tizenkét éve igényelhetnek horvát állampolgárságot, Zágráb etnikai alapon ítéli oda az állampolgárságot. Horvátország azonnal a függetlenség kikiáltása után, 1991-ban rögzítette alkotmányában, hogy a határon túli horvátokat megilleti a horvát állampolgárság és Zágráb egyoldalúan hozta meg ezt a döntést - mondta Ivanovic.