Svéd eurószavazás a politikusgyilkosság árnyékában

Ma szavaznak a svéd választópolgárok arról, hogy Svédországban is bevezessék-e az eurót. Közvélemény-kutatások szerint az európárti külügyminiszter meggyilkolása óta nőtt az uniós valuta támogatottsága.

Vasárnap reggel nyolc órakor megkezdődött az eurónépszavazás Svédországban. A választópolgárok arról döntenek, hogy a skandináv ország csatlakozzon-e az eurózónához, és ezzel Svédországban is bevezessék-e az eurót. Ha a szavazók több mint fele igennel voksol, akkor 2006-ban az euró váltja a jelenleg használt svéd koronát.

A referendumot beárnyékolja az, hogy csütörtökön meghalt a szerdán megkéselt külügyminiszter, Anna Lindh. Lindh aktív szereplője volt a népszavazási kampánynak, és arról próbálta meggyőzni a közvéleményt, hogy igennel szavazzanak. A gyilkosság után a svéd politikusok felfüggesztették a népszavazási kampányt.

Elemzők arra számítanak, hogy a szavazáson magas lesz a részvétel. Megfigyelők szerint a választópolgárok így is jelezni akarják majd, hogy Lindh erőszakos halála ellenére a svédek elkötelezettek a demokratikus értékek mellett.

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a közös uniós valuta ellenzői kerülnek fölénybe, és a szavazók többsége nemmel szavaz majd. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor lehetséges, hogy több lesz az igen szavazat.

A Gallup felmérése szerint a szavazók 43 százaléka voksol majd igennel és 42 százalék nemmel. Jelentős ugyanakkor a bizonytalanok aránya: 15 százalék még néhány nappal a referendum előtt sem döntötte el, hogyan szavaz. A Temo kutatása ugyan a nem szavazatok többségét jósolja, de ez a felmérés is megerősíti azt, hogy sok a bizonytalan választópolgár.

A rendőrök DNS-minta után kutatnak

Forrás: EPA
A legnépszerűbb svéd politikust gyászolják

A legnépszerűbb svéd politikusként számon tartott Anna Lindhet szerda délután késelték meg egy stockholmi áruházban. A rendőrség egyelőre keresi a támadót. Szombaton közzétettek egy videofelvételt egy sötét hajú baseballsapkás férfiról, akit ki akarnak hallgatni. A felvételt annak az üzletháznak a kamerája készítette, ahol a politikusnőt megölték.

A rendőrök DNS-minták után kutatva átvizsgálják azokat a ruhadarabokat is, amelyeket a gyilkosság közelében találtak, és amelyeket a feltételezések szerint a támadó viselt.

A rendőrség szerint egy pszichikai zavarokkal küszködő személy támadott a külügyminiszterre. A hatóságok feltételezik azt is, hogy a gyilkos már korábban is támadott meg embereket. A rendőrök szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy politikai okokból támadták volna meg Anna Lindhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK