Izraelben ismét a fegyvereké lehet a szó az ENSZ szerint

Terje Roed-Larsen Közel-Keletre küldött ENSZ-követ szerint végérvényesen megtört a békefolyamat a palesztinok és Izrael között. A követ szerint az utóbbi idők terroreseményei azt bizonyítják, hogy már egyik fél sem a megegyezésre koncentrál. Roed-Larsen attól tart, hogy a közeljövőben a mostaniaknál sokkal véresebb események jellemzik majd a Közel-Keletet.

 

"A terrorizmus, és a törvénytelen izraeli gyilkosságok forgatagában végképp megakadtak a békefolyamat tárgyalásai" - jelentette ki Terje Roed-Larsen közel keletre küldött ENSZ követ az ENSZ biztonsági Tanácsa (BT) előtt tartott meghallgatáson. A követ szerint egyik fél sem tartja magát az "Útiterv" néven ismert megállapodáshoz.

A követ szerint az "Útiterv" elsősorban azért akadt meg, mert egyik fél sem teljesítette vállalásait. A palesztin hatóságok nem tudta meggátolni az újabb, szélsőségesek által elkövetett merényleteket. Az izraeli felet Roed-Larsen elsősorban a megtorló csapásokért marasztalta el, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az izraeli kormány semmit nem tesz annak megakadályozására, hogy újabb zsidó telepek létesüljenek az 1967-es határokon kívül. 

Roed-Larsen támogatja a palesztinok azon követelését, hogy a BT garantálja Jasszer Arafat palesztin elnök biztonságát. A követ úgy véli, hogy amíg Arafat a palesztinok demokratikusan megválasztott vezetője, jár neki a védettség, különösen azok után, hogy kiderült: Izrael a palesztin vezető meggyilkolását tervezi.

A követ meglehetősen borúlátó képet festet a térség jövőjéről. Terje Roed-Larsen szerint, ha egyik fél sem tartja fontosnak a békefolyamatot, a mostaniaknál sokkal véresebb eseményekkel kell számolni a Közel-Keleten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK