20 milliót perel az állítólagos al-Kaida-kiképző

Húszmillió dollárra perli az FBI-t és az amerikai igazságügyi minisztériumot egy Nagy-Britanniában élő pilóta, akit a két évvel ezelőtti New York-i és washingtoni merényletek után a gépeltérítők kiképzésével vádoltak.

Lotfi Raissit tíz nappal azután vették őrizetbe Londonban, hogy két eltérített repülőgép becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, illetve egy harmadik a Pentagon washingtoni épületébe. Az amerikaiak azt a vádat hozták fel ellene, hogy ő volt a gépeltérítők fő kiképzője a merényletek előtt.

A 29 éves Raissit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI megkeresésére fogták le a brit hatóságok; a gyanúsított öt hónapot töltött a hírhedt londoni Belmarsh börtönben. A algériai születésű pilótát később - miután az amerikaiak hivatalosan végül nem emeltek vádat ellene - a londoni felsőbíróság bizonyíthatóság hiányban szabadlábra helyezte.

Raissi azt állítja, hogy a börtönben fizikai és verbális erőszaktól szenvedett. A pilóta bocsánatkérést és 20 millió dolláros kártérítést követel.

A brit-algériai repülős szabadon bocsátása óta rendszeres pszichiátriai kezelésre szorul, és azt állítja, hogy a nemzetközi légitársaságok feketelistára vették őt, így nem tud pilótaként elhelyezkedni. Raissi ügyvédje elmondta: hasonló jogi keresetet készítenek elő a brit ügyészség és a rendőrség ellen is.

Az amerikaiak azonban továbbra is gyanúsítottként kezelik a pilótát, és változatlanul kérik kiadatását, ez utóbbi megkeresést azonban az eljáró londoni rendőrbíróság már tavaly áprilisban, az eljárás hivatalos megszüntetésével egy időben visszautasította. Az amerikai kiadatási kérelem alapját kisebb súlyú, terrorizmussal össze nem függő vétségek gyanúja képezi.