Házi őrizetében lemondott hatalmáról szerdán Kumba Yala megbuktatott bissau-guineai elnök. A volt filozófiatanár lemondó nyilatkozatában új választások kiírását sürgette.

A távozásáról szóló nyilatkozatot Yala hat nyugat-afrikai ország külügyminiszterének jelenlétében, saját házában írta alá, négy nappal azután, hogy a hadsereg vezetői magukhoz ragadták a hatalmat a kicsiny nyugat-afrikai országban, s őt, valamint kormányának tagjait házi őrizetbe helyezték.

"Meggyőződésünk, hogy ez a lépés helyes volt, és az alkotmányos kormányzás felé mozdítja el az országot" - jelentette ki Saidu Samaila nigériai külügyminiszter. A vasárnap végrehajtott vértelen puccs vezetői egyelőre nem kommentálták Yala lépését, mivel előbb látni akarják az általa aláírt szöveget.

Nyilatkozatában a megbuktatott elnök állítólag sürgeti az új választások kiírását, és szorgalmazza, hogy a hadsereg egyetlen tisztje se foglaljon helyet a választásokat előkészítő ideiglenes kormányban.

Yala - akinek 1999-es megválasztása a mostani puccsista tisztek korábbi, 11 hónapos kormányzásának vetett véget - az eltelt négy évben széles körben elvesztette támogatottságát, főként azért, mert nem tudta fellendíteni a Föld legszegényebb országai közé tartozó Bissau-Guinea gazdaságát, s a katonák és a közalkalmazottak egy része hónapokig nem kapott fizetést. A filozófiatanárból lett volt ellenzéki vezető kormányzása egyre bizonytalanabbá vált: öt miniszterelnököt és tucatnyi más kormányzati tisztségviselőt váltott le, emberi jogi csoportok pedig önkényes bebörtönzésekkel vádolták kormányát.