Gyilkossági kísérlet és illegális fegyvertartás vádpontokban bűnösnek találta egy jeruzsálemi bíróság szerdán azt a három zsidó telepest, akik 2002-ben fel akartak robbantani egy palesztin leányiskolát, hogy megbosszulják a zsidók elleni palesztin merényleteket. Mindhárom telepes a Hebron melletti Bat Ájin zsidó telepen él.

A három férfi közül kettő 2002. április 27-én egy robbanóanyagot rejtő vontatót akart leállítani Kelet-Jeruzsálem Al-Tur nevű arab negyedében egy kórház és egy palesztin leányiskola között még virradat előtt. A vontatóban két csomag robbanóanyag volt egy gázpalackkal összekötve, továbbá egy időzítő, egy gyutacs és egy detonátor is hozzá kapcsolva. Az időzítőt reggel 7.25-re állították be, amikor a diákok érkezni kezdenek az iskolába. A merénylet azonban meghiúsult, mert egy rendőrjárőrnek gyanússá vált a két férfi, és a robbanóanyagot és a többi tartozékot is megtalálták a vontatón.

Harmadik társukat is bűnösnek találta a bíróság, mert részt vett a merénylet kitervelésében. Ítélethirdetés később várható. Kilenc további telepest, akiket szintén azzal gyanúsítottak, hogy egy arabellenes terrorista hálózat tagjai, elengedtek a hatóságok, mivel nem találtak bizonyítékot ellenük.

Ciszjordániában 2001 novembere óta legkevesebb kilenc palesztint öltek meg olyan támadásokban, amelyek elkövetését névtelen bejelentők útján különböző zsidó csoportosulások vállalták, és amelyekkel palesztinok által elkövetett merényleteket kívánták megbosszulni.