Elismerte a BBC rádió vezető katonapolitikai tudósítója szerdán, hogy hibázott, amikor a később öngyilkosságot elkövető David Kelly fegyverzeti szakértő szavait visszaadta egy májusi rádiótudósításban. Szerinte nyelvbotlás történt, ami az élő adás kockázatai közé tartozik.

"Kelly - a tudósításban elhangzottakkal ellentétben - nem mondta nekem, hogy a kormány tudta az iraki tömegpusztító fegyverekről tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott hírszerzési dosszié egyik kulcseleméről, hogy az nem állja meg a helyét" - mondta a haláleset kivizsgálására alakult bírói fórum szerdai meghallgatásán Andrew Gilligan, akinek tudósítása elindította a brit védelmi minisztérium néhai iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához vezető médiaháborút a BBC és a kormány között. 

A brit kormány egy éve tette közzé a hírszerzési dossziét, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy erősítse az iraki fegyveres beavatkozás lanyha hazai támogatottságát. Az információs csomag egyik fő eleme az volt, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek annak idején 45 perces bevetési készültségben voltak. Gilligan májusi tudósításában - akkor még névtelen forrására hivatkozva - azt mondta: a kormány ezt az elemet a hírszerzési anyag feltupírozása céljából tetette bele a dossziéba, annak tudatában, hogy az értesülés nem állja meg a helyét. Gilligan hírét a kormány dühödten cáfolta, és követelte a BBC-től e tudósítás forrásának kiadását, majd amikor a közrádió ezt nem tette meg, a kormány maga adta közzé David Kellynek, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának mint a legvalószínűbb forrásnak a nevét. Kelly, miután rendkívül nyers stílusú, nyilvános parlamenti meghallgatásnak vetették alá, július közepén öngyilkos lett; a Lord Hutton felsőházi lordbíró vezette bizottság a szakértő halálának körülményeit hivatott feltárni.

Gilligan a Hutton-bizottság szerdai meghallgatásán azt mondta: Kelly, amikor a tudósítás előtti napokban háttértájékoztatást adott neki, annyit mondott a dossziéról, hogy a 45 perces készültségről szóló rész megbízhatatlan forrásból eredt, és nem volt szerencsés a bevétele az információs csomagba. A BBC-tudósító elismerte ugyanakkor: Kelly szájából nem hangzott el, hogy a kormány tudatosan nem helytálló értesülést vetetett be a dossziéba. Gilligan olyan "nyelvbotlással" magyarázta ennek elhangzását az események láncolatát elindító műsorban, amely szavai szerint "az élő adással járó kockázatok közé tartozik". 

A tudósító szerdai vallomása gyakorlatilag a BBC teljes kapitulációjával ér fel a kormánnyal vívott háborúban, amelyben a világmércének számító közrádió már korábban is több döntő csatát elvesztett. A legutóbbi érzékeny csapás a Hutton-vizsgálat hétfői munkanapján érte a BBC-t, amikor a brit külső hírszerzés, az MI6 vezetője kijelentette: az sem állja meg a helyét, hogy a 45 perces készültségről szóló rész megbízhatatlan forrásból eredt volna. Sir Richard Dearlove szerint a 45 perces bevetési készültségről szóló jelentés olyan, régóta aktív és megbízható forrástól érkezett, aki "kétségtelenül tudhatta ezt".