Három állam 3,5 millió otthonában szünetel az áramszolgáltatás, az USA keleti partján, az Isabel hurrikán okozta viharok miatt. A heves esőzés és szél eddig legkevesebb 13 emberáldozatot követelt. Az amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette Észak-Karolina és Virginia állam egyes területeit. Már a térség nyolc államában hirdettek rendkívüli állapotot.

Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Isabel hurrikán tropikus viharrá alakult át - közölte közép-európai idő szerint péntek hajnalban a miami Nemzeti Hurrikán Központ. A vihart kísérő szél sebessége így is elérheti a 110 kilométer/órát. A trópusi vihart 63-118 kilométer/óra sebességű szélviharok jellemzik, az ennél erősebb szélvihar minősül hurrikánnak. A központ szerint az Isabel észak-nyugat felé halad 32 kilométeres óránkénti sebességgel, s a következő huszonnégy órán belül várhatóan észak-északnyugat irányába fordul.

Az Isabel a szárazföld belsejében tovább gyengül, de szokatlanul nagy erejű, hurrikánnak megfelelő erősségű széllökések várhatók Virginia és Maryland államban. A partvidék hosszában erős hullámverés várható - jelezte a központ az árvízveszélyre figyelmeztetve. A Potomac folyón a heves esőzések következtében 1,8-2,4 méteres vízszintemelkedést jósolnak.

George Bush amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette Észak-Carolina és Virginia állam egyes területeit. A döntés - amely szükség esetén a vihar sújtotta más államokra is kiterjedhet - lehetővé teszi, hogy a szövetségi költségvetésből támogatást utaljanak ki a súlyos károkat szenvedett lakosság számára.

A természeti katasztrófának eddig 13 halálos áldozata van. Virgina államban heten haltak meg: négyen gépkocsibalesetben, hárman pedig lezuhanó fatörzsek alatt lelték halálukat. A vihar okozta közlekedési szerencsétlenségekben négyen haltak meg Észak-Carolinában, Marylandben és Pennsylvaniában. Korábban életét vesztette Észak-Carolinában a villamos művek egyik karbantartója, Virginia államban pedig egy gépkocsivezető.

Eddig több mint 3,5 millió lakásban szünetel az áramszolgáltatás és negyedmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A fővárosban és az elővárosokban 300 000 ezer lakás van áram nélkül. Az Amerikai Fogyasztók Szövetségének becslései szerint a 20000 szélvihar okozta kár összege elérheti az 500 millió dollárt.

A kormányhivatalok pénteken is zárva tartanak, miután az elöntött utak, kidőlt fák és a nagymértékű áramkimaradás kísértetvárossá változtatták a fővárost.

Rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Karolina, Virginia, Maryland, Nyugat-Virginia, Delaware, Pennsylvania és New Jersey államokban, valamint a fővárosban. Az érintett területeken menedékhelyek nyíltak, az iskolák zárva tartanak.