A lettek igent mondtak az EU-tagságra

Az első jelentések szerint Lettországban a választók 69 százaléka támogatta azt, hogy az ország csatlakozzon jövőre az Európai Unióhoz. A szavazók mindössze 31 százaléka ellenezte az uniós csatalakozást.

Az első eredmények alapján a lettek szombaton igent mondtak a csatlakozási népszavazásra - derül ki az LTV televízió által a szavazóhelyiségekből távozók részvételével végzett exit poll felmérése alapján. E szerint a szavazók 69 százaléka támogatta és 31 százaléka ellenezte, hogy a volt szovjetköztársaság jövő májusban az Európai Unió tagja legyen - jelentette a Baltic News Service hírügynökség.

A 968 szavazóhelyiségben 1,4 millió szavazásra jogosult lett állampolgár válaszolhatott a kérdésre: "Támogatja-e Ön Lettország csatlakozását az Európai Unióhoz?" A népszavazás akkor érvényes, ha a 2002. évi parlamenti választáson megjelent választópolgárok legkevesebb a fele - 497 543 fő - leadja voksát.

A 13 éve ismét független, 2,3 millió lakosú balti ország az utolsó, ahol a tíz tagjelölt államban - Ciprus kivételével, ahol a döntést a parlamentre bízták - népszavazást tartanak az EU-csatlakozásról. Az eddigi nyolc népszavazáson valamennyi tagjelölt ország lakossága a csatlakozás mellett döntött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK