Geoff Hoon brit védelmi miniszter tudott arról, hogy a BBC-informátor David Kelly neve nyilvánosságra kerül - derült ki a fegyverszakértő öngyilkosságának okait vizsgáló Hutton-bizottság mai meghallgatásán. A miniszter elmondta: nem akarta kockáztatni a minisztérium szavahihetőségét, ezért adták ki Kelly nevét az újságíróknak. Szakértők szerint a tudós nevének nyilvánosságra hozatala komolyan veszélyezteti Hoon miniszteri székét.

"Minidig is tudtam, hogy Kelly neve egyszer nyilvánosságra kerül majd" - jelentette ki Geoff Hoon védelmi miniszter a David Kelly halálának körülményeit vizsgáló Hutton bizottság előtt. Hoon azonban semmi kivetnivalót nem talált a minisztérium azon sajtóközleményében, miszerint egy "meg nem nevezendő" alkalmazottjuk informálta a BBC-t.

 

A miniszter személyesen adott utasítást arra, hogy a minisztérium szóvivője ismerje el, hogy Kelly volt az informátor, amennyiben az újságírók megkérdezik. A miniszter állítása szerint ezzel akarta elejét venni a találgatásoknak. Hoon úgy gondolja, hogy a lépéssel megőrizték a minisztérium szavahihetőségét - tudósít a BBC News.

 

Dr. David Kelly a brit kormány fegyverzetszakértője volt Irakban. A tudós Andrew Gilligannek, BBC újságírójának azt mondta, hogy a brit kormány "feltuningolta" az általa készített Irak-jelentést, hogy megszerezze a parlament támogatását a háborúhoz. A brit védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy Kelly informálta a BBC-t, ezért a tudós öngyilkosságot követett el.

 

A Hutton-bizottság csütörtökön fejezi be a vizsgálatot. A meghallgatások eredményeit és a jegyzőkönyveket október végén hozzák nyilvánosságra. Szakértők úgy vélik, hogy a vizsgálatban nyilvánosságra került tények már most, a jelentés publikálása előtt is lemondásra késztethetik Geoff Hoon brit védelmi minisztert.