Ausztriában, akárcsak Magyarországon, kevesen vettek részt a gépkocsimentes nap hétfői akciósorozatában, amelybe ott 165 település kapcsolódott be az idén.

Ausztria minden részéből olyan hírek érkeztek hétfőn Bécsbe, hogy alig lehetett észrevenni a járműforgalomban a negyedik éve megrendezett gépkocsimentes nap hatását. Idén az EU bizottságának a kezdeményezésére "Autó nélkül az iskolába" jelmondattal várták a szervezők, hogy egy napra sokan leállítják majd a gépkocsijukat, és tömegközlekedési eszközökön utaznak inkább, illetve kerékpárokat használnak majd. Bár végleges összesítés még nincs, úgy tűnik, hogy nem követték tömegek a szervezők felhívását.

Az osztrák Zöldek első nyilatkozatukban meg is állapították, hogy az Európában meghirdetett autómentes nap osztrák részvételi adatai azt mutatják, hogy közlekedéspolitikailag mérföldkövek választják el egymástól a lakosságot és a kormányt.

A Szabadságpárt egyik szóvivője szerint kérdéses, hogy volt-e értelme megtartani az akciót, és nem lett volna-e jobb, ha a kampányra költött pénzt inkább a tömegközlekedésre és az úthálózatra fordították volna.