A szerbia-montenegrói védelmi minisztérium hétfőn megerősítette, hogy kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy alezredest; a belgrádi és a podgoricai sajtó azonban váltig azt állítja, hogy nemcsak egyedi esetről van szó, a vezérkaron belül működő kémhálózatot lepleztek le.

A Vijesti című podgoricai napilap hétfőn a hadsereg csúcsvezetésétől származó információkra hivatkozva azt írta, hogy kémkedés miatt őrizetbe vették a vezérkar két ezredesét és egyik alezredesét, s további letartóztatások várhatók, mivel fennáll a gyanú, hogy más tisztek is érintettek.

Az őrizetbe vettek legalább két éven át dolgoztak "egy nagy keleti ország" katonai titkosszolgálatának. A hírt a védelmi minisztériumból származó forrásokra hivatkozva a Beta is megerősítette, azzal, hogy a tisztek Oroszországnak kémkedtek.

A Vijesti szerint a nyomozás során fény derült arra, hogy a három tiszt egy izraeli bankban nyitott számlára kapta a pénzt szolgálataiért. Legutóbb 16 ezer euró érkezett az egyik kémelhárító ezredes számlájára, aki a vezérkaron belül működő kémhálózat vezetője.

A védelmi minisztérium hétfőn csak részben erősítette a sajtóértesüléseket. A tárca szűkszavú közleménye szerint egy alezredest - név szerint Dragoljub Zivkovicot - vették őrizetbe. Az eddig összegyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy Zivkovic jogosulatlanul gyűjtött hadititkokat úgy, hogy hamisított dokumentumokkal a polgári és a katonai titkosszolgálat tagjaként adta ki magát, noha egyik szakszolgálatnál sem állt alkalmazásban. A gyanúsítottat harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték.

A védelmi minisztériumi közleménye ellenére a belgrádi sajtó továbbra is fenntartja állítását, hogy több gyanúsítottja van a kémügynek. Az általában jól értesült B92 rádió a védelmi minisztériumból származó forrásokra hivatkozva jelentette, hogy több katonatisztet is előállítottak azzal a gyanúval, hogy kémkedtek Oroszországnak.

A rádió szerint széles körű akcióról van szó, és a kémügy, illetve a letartóztatások szoros kapcsolatban állnak azzal, hogy augusztus elején leváltották tisztségéből Radoslav Skoricot, a katonai hírszerzés vezetőjét.

Másfél év leforgása alatt ez már a második kémbotrány Szerbia-Montenegróban, melynek gyökerei a hadsereg vezérkaráig vezetnek. Tavaly március 14-én tartóztatták le Belgrádban Momcilo Perisic akkori szerb miniszterelnök-helyettest, volt vezérkari főnököt és két egykori magas rangú vezérkari tisztet azzal a gyanúval, hogy az Egyesült Államoknak kémkedtek. Velük együtt rövid időre őrizetbe vették Washington belgrádi nagykövetségének egyik diplomatáját, aki szabadon bocsátása után sietve elhagyta az országot.

Perisic ellen tavaly szeptemberben vádat emelt a belgrádi katonai törvényszék, de a per mindmáig nem kezdődhetett meg. A politikus-katona nem volt hajlandó lemondani mentelmi jogáról, s a jugoszláv, illetve a szerbia-montenegrói parlament a hadbíróság többszöri felszólítására sem fosztotta meg őt a képviselői tisztséggel járó előjogtól.