A boszniai Srebrenicán 1995 nyarán történt tömeggyilkosság előre kitervelt akció volt - mondta Momir Nikolic, a várost lerohanó boszniai szerb dandár egyik parancsnoka hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

Nikolic megerősítette korábbi állítását, miszerint a II. világháború utáni legsúlyosabb európai tömegmészárlásról felettesei döntöttek, majd megbízták őket a dandárok irányításával. A szerb katonák 1995. július 12-én Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnok vezetésével lerohanták az ENSZ holland békefenntartóinak védelme alatt álló várost, különválasztották a férfiakat a nőktől, majd közel 7 és fél ezer srebrenicai muzulmán férfit kivégeztek.

A volt boszniai szerb katonatiszt társával, Dragan Obrenovictyal együtt vádalkut kötött a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészeivel: az ellenük felhozott többi vád (beleértve a népirtás vádját) elejtése fejében elismerték részbeni bűnösségüket a srebrenicai mészárlásban, valamint vállalták a tanúskodást két társuk, Vidoje Blagojevic és Dragan Jokic ellen. Nikolic hétfőn Blagojevic és Jokic perében ismételte el állításait.

A volt katona Ratko Mladicot és Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt tartja a vérengzés főfelelőseinek. Pénteki tanúvallomásában azt is állította, hogy a vérengzésben a jugoszláv belügyminisztérium alakulatai is részt vettek.