Szamaras tiltakozás Cipruson

Őrizetbe vettek hétfőn egy ciprusi görög nyugdíjast, aki egy szamár társaságában, a négylábú számára kiállított speciális passzussal próbált átkelni a szigetet kettéosztó határon.

Szavvasz Krisztodolu egy tiltakozó akció keretében vállalta, hogy Selidona nevű szamarával megy át a sziget török ellenőrzés alatt lévő részére. Az akció szervezői az ellen tiltakoznak, hogy útlevéllel lehet csak átkelni a Ciprust 1974 óta megosztó határvonalon.

A sziget déli, görög fennhatóság alatt lévő része és az északi, törökök ellenőrizte terület közötti átjárást nemrégiben tették lehetővé. Krisztodolut és csacsiját a különleges útiokmány ellenére átengedték a határon, ám pillanatokkal később a férfit rendőrök autóba tuszkolták, Selidonát pedig a legközelebbi rendőrőrsre vezették, ahol karanténba helyezték.

Az akció csúfondáros jellegeként hímként tüntették fel a várandós csacsilányt. Az akcióval a tiltakozás szervezői Rauf Denktas ciprusi török vezetőnek egy évekkel ezelőtti kijelentését karikírozták ki. Denktas állítólag azt mondta: a szamarak az egyedüli őshonos lakosai Ciprusnak. A csacsis tiltakozóakció feldühítette a ciprusi állatvédőket is.

Egy szamármenhely brit gazdája, Patrick Sinner teljesen elfogadhatatlannak nevezte a teherhordó állatok politikai célú felhasználását. - Az áldatlan ciprusi konfliktust emberek okozták, ahhoz az állatoknak semmi közük - fakadt ki a szamarak istápolója.